друкувати


Українські програмісти заробляють в іноземних компаніях до 5 тисяч доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-11 11:30:57

Іноземні компанії масово відмовляються від власних програмістів на користь українських, йдеться в сюжеті ТСН.

Лише за цей рік кількість пропозицій створити ігри чи програми для закордону зросла майже втричі. Разом із цим - суттєво зросли і зарплати. Тепер вона становить у середньому дві тисячі доларів проти трьох із половиною тисяч гривень середньої по країні.

Як пояснив керівник IT-корпорації Віктор Жора, іноземців в українських фахівцях приваблює високий професійний рівень та достатньо хороше знання іноземних мов.

Також попит зумовлений тим, що зарплати, у порівнянні із закордонними - є трошки меншими. Та для більшості українців - це фантастичні суми.

Старт - від півтори тисячі доларів США. Зарплата ж досвідченого програміста сягає 3-5 тисяч доларів. При цьому іноземні компанії відчувають суттєву нестачу кадрів і готові ще більше їх підвищувати. Адже роботи щороку більшає. Насамперед через мобільний бум. Чималі прибутки дають ігри та додатки. Щоб хтось їх писав і тестував - компанії самі часто беруть навіть студентів без досвіду і самі їх навчають. Щоправда, слабких швидко відсіюють.

З іншого боку, за роботу, крім грошей, працівник отримує ще й незвичні для Українця умови праці. Офіси часто нагадують зони відпочинку. Відсутність дрес-коду чи правил поведінки на робочому місці. Від працівника також ніколи не вимагають нереального та не роблять безвинно винуватим.

Щоправда, додають рекрутери, перед цим доводиться змиритися зі специфікою роботи іноземних компаній. Вони часто не розголошують, над яким саме проектом працюватиме програміст.

Бувають і моменти, коли працівник тривалий час за зарплату взагалі нічого не робить.

"Він може кожен день приходити на роботу, копатися в інеті, але у нього зовсім не буде роботи", - зазначила керівник порталу з пошуку роботи для IT-фахівців Марія Дзюба.