друкувати


Ігор Прасолов: Міжнародний досвід говорить про доцільність зниження частки розрахунків готівкою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-09 06:14:55

Про це Голова Ради Нацбанку України заявив, відповідаючи на запитання читачів під час «гарячої лінії», проведеної виданням «Аргументы и факты».

«18 вересня Верховна Рада прийняла закон, яким надала Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою. Мета можливого обмеження розрахунків готівкою – боротьба з тіньовою економікою», - заявив Ігор Прасолов.

Нагадаємо, у вказаному законі доповнюється ст. 1069 Громадянського кодексу України новим пунктом наступного змісту: «Граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців встановлюються Нацбанком України».

«Я нещодавно спілкувався з представниками банківської спілки Швеції. У цій країні найбільш серйозним чином розглядається питання щодо припинення готівкових платежів взагалі. У Швеції і зараз питома вага платежів готівкою знаходяться на рівні декількох відсотків, але фінансова влада країни схиляється до того, щоб усі платежі перевести на безготівкову основу», - повідомив Голова Ради Нацбанку Ігор Прасолов.

При цьому, за його твердженням, розглядаючи питання щодо граничної суми розрахунків в готівковій формі, Нацбанк України не буде створювати ніяких незручностей для громадян.

«НБУ, як державна структура, що користується найбільшою повагою, до цього питання буде підходити виважено – у громадян немає жодних приводів очікувати будь-яких повсякденних незручностей від нововведення відносно обмеження розрахунків готівкою», - впевнений Голова Ради НБУ Ігор Прасолов.

Джерело: НБУ