друкувати


Правом на податкову знижку можна скористатися протягом року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-09 12:30:51

Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України громадяни можуть отримати податкову знижку, подавши до податкового органу декларацію до 31 грудня 2012 року за місцем свого проживання, якщо впродовж 2011 року сплачували кошти за навчання, страхування, переобладнання транспортного засобу на альтернативні види палива, повертали фінансовим установам проценти за іпотечний кредит тощо.

Податкова знижка нараховується тільки в межах розміру заробітної плати, одержаної за 2011 рік. Інші суми доходів не враховуються.

До податкового органу обов'язково подається довідка від працедавця про виплачену заробітну плату у 2011 р., в якій має бути зазначено з розбивкою по місяцях:

- суму нарахованої заробітної плати;

- суму утриманого єдиного соціального внеску із нарахованої заробітної плати;

- суму застосованої податкової соціальної пільги (за її наявності);

- суму податку на доходи фізичних осіб, утриманого з нарахованої заробітної плати.

Підставою для включення платником податку до податкової знижки сум витрачених коштів є наявність відповідних документів первинного обліку - квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів із закладами освіти.

Якщо ж громадянин не скористається правом на отримання податкової знижки у 2012 році за наслідками 2011 року, таке право на наступний 2013 рік не переноситься.

Своє право на податкову знижку в цьому році уже використало 328 громадян, їм повернуто з бюджету 265 тис.грн., в той же час у 2011 році таких громадян було 317, сума податку до повернення становила - 200 тис.грн.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ