друкувати


В Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центрі обнова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-06 03:30:24

В Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центрі обнова – повністю оновлено лабораторію бактеріологічної діагностики туберкульозу. Обладнання було встановлене у рамках реалізації програми фонду «Зупинимо туберкульоз в Україні» і є одним із запланованих заходів виконання меморандуму між Івано-Франківською обласною радою, обласною державною адміністрацією та Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», який було підписано 6 лютого 2012 р.

Перед відкриттям відбулася прес-конференція, приурочена поставці сучасного діагностичного обладнання. Анатолій Заболотний, директор Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», зазначив: «Для Івано-Франківської області ми привезли і встановили сучасне діагностичне обладнання на загальну суму 268 832 тисячі доларів, в тому числі для обласного фтизіопульмонологічного центру – на суму 195 113 тисяч доларів. Це дозволить покращити ефективність лабораторної діагностики туберкульозу, що є одним з важливих елементів подолання епідемії туберкульозу в Україні».

Загалом в Івано-Франківській області функціонує сім протитуберкульозних диспансерів на 640 ліжок. Якщо ж говорити про статистику та динаміку поширення туберкульозу на території області, то тут особливих змін немає. У 2011 році в області на обліку в протитуберкульозних закладах перебувало 16 441 хворих на туберкульоз, у 2007 році – 16 848 хворих. Єдине, на чому акцентують лікарі, так це те, що туберкульоз «помолодшав», тобто наразі це хвороба не лише людей старшого віку. Чимало випадків захворювання туберкульозом у осіб віком 25-30 років. Всього ж у 2011 році в області зареєстровано 905 хворих на вперше діагностований туберкульоз. На Івано-Франківщині цей показник дещо нижчий, ніж в цілому по Україні.

Для Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру привезли лабораторні центрифуги, морозильні камери, шафи біологічної безпеки, термостати, екрановані бактерицидні випромінювачі, а також предметні скельця для мікроскопії, бокси для зберігання і транспортування предметних скелець, респіратори, контейнери для мокротиння, пробірки для центрифугування типу Falcon.

Сподіваючись отримати сучасне обладнання, на Прикарпатті виконали основні вимоги фонду – відремонтували приміщення, у якому воно відтепер знаходитиметься, підготували фахівців. Особливо важливим є закуплений і доставлений мікробіологічний аналізатор BACTEC MGIT 960 (БАКТЕК) і витратні матеріали до нього на півроку для проведення тесту на медикаментозну чутливість.

«З придбанням аналітично-діагностичного апарату ВАСТЕС обласний фтизіопульмоцентр отримав можливість швидкого культурального підтвердження бактеріальних форм туберкульозу, насамперед, резистентних. Це якісний експрес-аналіз для тестування чутливості мікобактерій туберкульозу до протитуберкульозних препаратів. Термін його виконання становить тільки 7-14 днів у порівнянні з трьома місяцями в минулому. Завдяки апарату ВАСТЕС якомога швидше призначатимуть саме ті протитуберкульозні препарати, до яких чутливі мікобактерії туберкульозу хворих», – зазначив Любомир Малофій, директор Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк висловив вдячність Фонду «Розвиток України» та особисто Рінату Ахметову «за ту велику допомогу, яку надають нашій області».

«У нас відповідна угода з фондом була підписана 6 лютого 2012 року про поставку обладнання в онкологічну лікарню та лабораторного обладнання у цей центр, – наголосив Михайло Вишиванюк. – Як бачимо, слово дотримане». На знак подяки голова облдержадміністрації передав для Ріната Ахметова, який вкладає значні кошти у реставрацію та розвиток церковних споруд на Донеччині, ікону.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"