друкувати


Російському конкурсу у Коломиї "НІ!", а Донію "ГАНЬБА" за суржик!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-04 02:30:09

Відбулося засідання постійної комісії з питань освіти, культури, туризму, інформаційної політики, засобів масової інформації та свободи слова. Головне питання порядку денного – розвиток, захист та функціонування української мови в Коломиї.

Як повідомив голова комісії, Геннадій Романюк, до нього звернулися вчителі, які були обурені проведенням конкурсів з російської мови. «Та русифікація, яка проводиться в Україні вже досягла меж Коломиї і заповнює наше місто. Це виражається в тому, що управління освіти роздає плакати – конкурси по «русскому язику» Ми вважаємо що такому захисту, розвитку мали би потребувати ті мови, які занепадають, які треба заохотити. Ми вважаємо, що російська мова не підлягає захисту, а навпаки, вона нищить все українське, нашу Україну, нашу культуру, націюю і державність», – зазначив пан Романюк.

Офіційного ж звернення ні журналістам, ні присутнім в сесійній залі від учиелів так і не показали, навпаки, директори 11 шкіл Коломиї виступили з заявою, що в своїх школа, вони таких плакатів не розповсюджують і розпоряджень від управління освіти не отримували щодо проведення конкурсу російської мови.

Заступник міського голови з гуманітарних питань Ігор Граділь, присутній на засіданні комісії, наголосив, що всі заклади освіти міста Коломиї працюють у відповідності до законодавства України, а щодо палкого захисту Української мови, то пан Граділь, висловив побажання аби так її захищали і любили не лише перед виборами, а і опісля.

До слова висловити свою позиції зібралося чимало коломиян, які, побачивши на засіданні 4 кандидатів у депутати до ВРУ в один госол назвали засідання – політичним шоу. Таку ж думку висловив і один з запрошених кандидатів до Верховної Ради України, діючий депутат Івано-Франківської обласної ради Олександр Левицький. Він наголосив, що під час цього засідання, яке перетворили на шоу, не почув жодної конкретної пропозиції вирішення питання, натомість надав інформацію про роботу обласної ради щодо розвитку, популяризації та підтримки української мови. «Рішенням обласної ради передбачено кошти на книговидання лому році, підтримку та видавництво журналів і газет українською мовою. В минулому році на прохання депутатів від Коломийщини додатково було виділено 50 тисяч гривень для друку книжок Василя Шкляра «Чорний Ворон», які передали в бібліотеки області. А ще раджу усім перечитати обласну програму підримки української мови на теренах Прикарпаття, бо ми дбаємо про мову не лише напередодні виборів», – наголосив О. Левицький.

Не розуміють і причин такого широкого обговорення в управлінні освіти, адже за словами заступника начальника управління освіти Коломийської міської ради пана Василя Вінтоняка, «на адресу Коломийського управління освіти надходить чимала кількість матеріалів інформаційного характеру, що інформують про проведення конкурсів з різних предметів і всі вони добровільні. Управління освіти жодних розпоряджень чи наказів проводити конкурс з російської мови у школах Коломиї не видавало, а плакати якщо комусь і потрапили до рук, то як ознайомчий матеріал».

Після тривалих дебатів, в залі аудиторія розділилася, прихильники Донія наполегливо переконували, що такі плакати – це зло русифікації, а потім і взагалі почали розповідати про Олеся Донія який він молодець, що захищає українську мову. Інші ж навпаки, обурювалися, що мовним питанням вкотре маніпулюють перед виборами і використовують українську мову в цілях агітації.

Найбільше обурення у коломиян викликав той факт, що захищаючи зі сцени українську мову, Олесь Доній насправді вважає її суржиком, про що чітко написано в статті «Хай живе суржик», що була опублікована на сторінках газети «Молода Україна». Про це йому нагадали з зали, на що депутат страшно обурився і наголосив, що «КРАЩЕ СУРЖИК, АНІЖ РОСІЙСЬКА!!!» на що йому відповіли – «НІ! КРАЩЕ ВИВЧИ УКРАЇНСЬКУ!»

Коли ж з зали запитали про конкретні справи на захист української мови, Доній розповів лише про акції та мітинги, які він проводив і почав відверто вихвалятися своїми «заслугами» та обзивати присутніх в залі хрунями!

За що й отримав оцінку від присутніх в залі «ГАНЬБА!»

Після двох годинних дебатів про мову і вибори, комісія все ж таки спромоглася проголосувати за проект рішення з питання розвитку, захисту та функціонування української мови в Коломиї. Вони своїм рішенням рекомендують створити в місті раду директорів, і питання стосовно проведення конкурсів розглядати під час її засідання, щоб у жвавому обговоренні визначити що ж краще для дітей. Так само порекомендували управлінню освіти не проводити конкурси з російської мови у коломийських школах, а для захисту української мови у Коломиї пропонують відновити роботу мовного комітету, який уже 8 місяців не легітимний, через, за словами пана Романюка, відсутність рішення виконавчого комітету з цього питання.

 

Джерело: Коломийські Вісти