друкувати


Опозиція пообіцяла зберегти результати волевиявлення прикарпатців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-02 12:30:29

Фальсифікації при формуванні дільничних виборчих комісій, як стверджують чимало ЗМІ, стали масовим явищем по всій Україні. Не виняток у цьому і Прикарпаття.

З огляду на це днями в Івано-Франківську відбулася прес-конференція народного депутата України, голови обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Дмитра Шлемка та депутата обласної ради заступника керівника цього ж виборчого штабу Володимира Шкварилюка, які розповіли про порушення під час формування дільничних виборчих комісій на Прикарпатті.

«ЦВК сформувала окружні виборчі комісії на основі таких маловідомих партій, як «Руський блок», «Русь єдина», «Руська єдність» і т.п., начебто інших політичних сил в Україні — суб’єктів виборчого процесу — немає, — зазначив В. Шлемко. — Саме це вплинуло на розвиток подій на місцях — на формування дільничних виборчих комісій (далі — ДВК). У семи округах області практично 12-13 партій — це ті, які є політичними маріонетками, або керованими Партією регіонів і лише чотири-п’ять — не підконтрольні ПР. Відповідно до закону про вибори народних депутатів за 39 днів до виборчого процесу мають бути зроблені подання для формування ДВК. Тобто до 18 вересня ОВК повинні були прийняти від суб’єктів виборчого процесу — політичних партій і кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах подання кандидатур у ДВК».

Відтак Д.Шлемко навів приклад з в/о №85 із центром у Калуші, де місцеві представники ПР робили подання на кандидатури в ДВК від «Руського блоку», «Руської єдності», «Вітчизни», «Русі єдиної», «Союзу анархістів України», «Центру», «Ліберальної партії», «Демократичної партії угорців», «Демократичної партії трудящих», «Всеукраїнської партії трудящих», СДПУ(о), «Громадянської солідарності», «Народного порядку», «Народно-трудового союзу України», Партії пенсіонерів України, Молодіжної партії України, «Єдиної родини», «Віча», «Соціал-патріотичної асамблеї слов’ян» і т.д. Цими «диванними» партіями, на думку депутата, нині насправді керують «регіонали». Відповідно 28 подань, а це половина, зроблено від ПР, каже Д.Шлемко.

Також керівник штабу розповів про свій візит разом із В.Шкварилюком у в/о №84 з центром у Тисмениці, де вони ознайомилися з матеріалами папки «Руського блоку». Виявилося, що із 118 подань кандидатур на членів ДВК 102 — тимчасово не працюють. Копії матеріалів цієї папки були розтиражовані для інших майже 30 папок. Так появилися двійники. І ця технологія поширена в Україні. Але, як поінформував Д.Шлемко, у Калуському виборчому окрузі пішли ще далі, створивши «клони» шляхом зміни однієї літери в одному і тому ж прізвищі. Наприклад, прізвище Марунчак у варіантах: Маранчак, Маренчак, Мірунчак, Морунчак на електронних носіях, аби не можна було виявити двійників. А на папері закладено правильний варіант. Так появилися «клони» з одними й тими ж паспортними даними.

«У в/о №88 з центром у Коломиї з 9 416 подань 6 036 двійників, — розповів журналістам Д. Шлемко. — Але, що робить честь цій комісії, вона належним чином зреагувала на моє зауваження і повним складом проголосувала за те, аби вивести цих двійників. У в/о №87 з центром у Надвірні вже вивели понад три тисячі двійників і далі це продовжують робити.

А от у Тисменицькій ОВК вивели понад дві тисячі двійників і припинили цей процес. У Снятинській ОВК з 9751 виявлено 4 500 двійників, з яких вивели понад дві тисячі. «Батьківщина» подала до суду. Івано-Франківський адміністративний суд колегіально ухвалив позитивне рішення, яке не взяли до уваги представники Снятинської ОВК, мовляв, будуть його оскаржувати в суді вищої інстанції, і продовжили свою роботу, незважаючи на те, що потрібно було б дочекатися остаточного рішення суду...»

В.Шкварилюк зазначив, що члени ОВК голосують за незаконні рішення, бо, схоже, вони налякані «внутрішніми окупантами». Але Д.Шлемко пообіцяв зберегти результати волевиявлення прикарпатців, незважаючи на те, що вже нині очевидні наміри влади сфальшувати їх.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА