друкувати


Адмінресурс та підкуп – улюблені порушення кандидатів у нардепи?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-26 02:30:39

Застосування адмінресурсу та підкуп виборців є сьогодні найбільш «популярними» порушеннями серед кандидатів у нардепи та політичних сил.

Це засвідчує, зокрема, рейтинг порушень та інцидентів (порушення по суті, які важко довести в суді), зафіксованих спостерігачами громадянської мережі «Опора» в серпні місяці цього року по всій території України, озвучений вчора експертом з виборчих програм громадянської кампанії Олександром Неберикутом.

З його слів, найбільше – 109 – порушень протягом минулого місяця стосувалося застування кандидатами адмінресурсу. При цьому, як стверджує активіст, більшість з вказаних фактів було зафіксовано на Сході України. Не далеко відстала від цієї цифри статистика випадків прямого і непрямого підкупу виборців. Таких фактів «опорівці» назбирали аж 103.

Крім того, в 58 випадках суб’єктам виборчої діяльності перешкоджали у здійсненні політичної діяльності, в 42 – самі політики проводили агітацію з порушеннями чинного законодавства. Найменше – і це пан Неберикут відзначив як позитив – було випадків впливу на учасників виборчого процесу з боку правоохоронних органів. В серпні місяці громадські спостерігачі зафіксували лише 9 таких фактів.

Серед політичних сил лідером з порушень за результатами серпневого рейтинг стала Партія регіонів . На їх совісті – загалом 108 порушень і інцидентів. Чимало порушень вчинили також кандидати самовисуванці. Таких прикладів «опорівці» нарахували 47. Всі решта політичні сили, на диво для експерта, припустилися досить незначної кількості порушень.

Автор: Сергій БІЛИЙ