друкувати


22 вересня гуцули зібралися на ювілейнй XX Міжнародний фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-24 02:45:46

22 вересня у Криворівні та Верховині, що на Івано-Франківщині гуцули зібралися на ювілейнй XX Міжнародний фестиваль. Цю  місцевість для проведення дійства обрали не випадково, адже саме у Криворівні у 1993 році відбувся перший всесвітній конгрес гуцулів. З того часу фестиваль мандрував Прикарпаттям і з року в рік міняв своє місце проведення.

Як наголосив, заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, «протягом двадцяти років фестиваль змінював своє місце проведення, але тут у Верховині звучання і атмосфера свята набувають особливого гуцульського колориту. Варто лише поглянути на краєвиди, які відкриваються очам учасників фестивалю, куди не глянь кругом гори і неповторні карпатські пейзажі. Тут і музика гуцульська звучить по інакшому».

Урочисте відкриття фестивалю розпочалося з святкової ходи всіх учасників свята, а їх варто наголосити зібралось чимало. Цьогоріч окрім делегацій з Прикарпаття і всієї України на фестиваль приїхали гості з Польщі, Молдови, Румунії, Естонії, Сербії, Канади. За словами начальника управління культури і туризму Івано-Франківської ОДА Володимира Федорака кількість туристів, які приїжджають на Гуцульський фестиваль з кожним роком збільшується так само як і кількість учасників.

Криворівню та Верховину називають ще  Жаб’є і в тому, що це осередок гуцульської культури сумніватися не приходиться, навіть Іван Франко у своїх творах писав: «Жаб’є – це гуцульська столиця».

В рамках ювілейного фестивалю було урочисто відкрито і освячено пам’ятний знак в Жаб’є «Гуцульська столиця», на якому міститься табличка з вищезгаданими словами.

Після цього учасники і гості урочистою ходою вирушили до основної сцени фестивалю, яка розташувалася на оновленому стадіоні у Верховині.

Перше привітання зі сцени пролунало для гостей та учасників фестивалю від Президента України Віктора Януковича. «Переконаний, що повернення до джерел національної культури подарує усім, хто долучився до цього чудового дійства, відчуття радості, сприятиме нашому єднанню у велику і дружню українську родину», – йдеться у вітальному листі, яке зачитала ведуча.

Під час урочистостей голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич та його перший заступник Василь Гладій оголосили переможців конкурсу серед громад Верховинського району та вручили їм подарунки, а фестивалю побажали процвітання.

Також на сцені з вітальним словом виступив голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Ватаманюк. Він згадав як все починалось і відзначив тих, хто найбільше приклався до організації та проведення ХХ Міжнародного Гуцульського фестивалю. Тож звання Почесний Гуцул України було присвоєно голові Івано-Франківської ОДА Михайлові Вишиванюку, начальнику управління культури і туризму ОДА Володимиру Федораку, голові Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Вікторії Плахті та іншим.

В рамках фестивалю було проведено науково-практичні конференції, зустрічі з відомими гуцульськими майстрами, акторами, концерти, виступи гуцульських митців та гостей фестивалю. З нагоди фестивалю у Верховині та інших населених пунктах району створено та оновлено музейні краєзнавчі експозиції, присвячені гуцульській тематиці.

“Основним завданням фестивалю є обговорення проблем гуцульського регіону та пошуки практичного вирішення їх на державному рівні” – наголосив В, Федорак.

В рамках концертної програми фестивалю на сцені виступали фольклорно-етнографічні колективи Прикарпаття та України, оркестри народних інструментів, вокальні ансамблі та окремі виконавці-солісти. Також виступали танцювальні колективи та самодіяльні театри. Протягом усіх трьох днів фестивального дійства працювала виставка-продаж робіт майстрів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва гуцульського регіону.

Особливо приємно, що до участі у фестивалі на Прикарпаття на запрошення голови Івано-Франківської ОДА завітали аматорські народні ансамблі «Українська піня» керівник Заслужений артист естрадного мистецтва Євген Катриченко та «Ретро» керівник Микола Назаренко з Сумщини, тростянецького району. Керівник делегації, заступник голови Тростянецьої РДА Павло Роженко, розповів, що важка дорога сповна компенсувалась побаченим. «Нас розділяє 800 кілометрів і майже ніхто з нашої делегації не бував на Прикарпатті ще жодного разу. Коли ми вже наближались до гір, то всю втому як рукою зняло, адже не можливо описати словами побачену красу карпатських гір, унікальне явище коли гори димлять просто зачаровує, а після спілкування з місцевим населенням ми вже й самі почали ставити наголоси в словах притаманні жителям Карпат», – поділився враженнями П. Роженко. Нагадаю, що в червні 2012 року між обласними адміністраціями Івано-Франківської та Сумської областей було підписано угоду про співпрацю, в рамках якої передбачається і культурний обмін досвідом. Тож Сумчани привезли на фестиваль народні пісні українською мовою притаманні Сумському краю та влаштували справжню презентацію свого регіону.

За словами голови Верховинської районної державної адміністрації Василя Гондурака гостей ювілейного фестивалю дивували смачними традиційними гуцульськими стравами та забавами. «Приємно, що започаткований у Криворівні у 1993 році фестиваль з року в рік міцнів і не загубився серед великої кількості інших. Наше головне завдання популяризувати мистецтво Гуцульщини, зберігати і примножувати надбання наших предків, що ми й намагаємося робити», – наголосив В. Гондурак.

Гості свята мали змогу придбати на згадку пам’ятні сувеніри з глини, дерева, різноманітні вишиванки, атрибути гуцульського одягу та звичайно ж поласувати смачними стравами. Свої роботи на фестивалі представили майже 200 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, тож обирати було з чого навіть найвибагливішим покупцям.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"