друкувати


В Україні в молоко додають звичайну промислову фарбу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-16 10:53:18

Чимало молокопродуктів, що реалізуються в українських магазинах містять компоненти, які у країнах Європи дозволяється використовувати лише в будматеріалах та металургії, – стверджує директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець, який взяв участь у засіданні круглого столу з питань якості українських молокопродуктів, що відбувався 14 вересня в Івано-Франківську.

Зі слів експерта, двома найбільш поширеними компонентами, якими недобросовісні виробники молочних та інших харчових продуктів у погоні за прибутком буквально травлять українського споживача, є пальмова олія та діоксид титану.

«З молокопродуктів найбільше піддаються фальсифікації згущене молоко, сир, сметана, масло», – стверджує пан Чорнобривець.

Пальмове масло виконує в таких фальсифікатах функцію замінника молочного жиру. Небезпека такого домішку (а українських молокопродуктів він нерідко становить 90-95% вмісту) полягає в тому, що температура його плавлення становить 47-54 градуси за Цельсієм.

«Нагадаю, нормальна температура тіла людини становить 36,6 градусів Цельсія. – говорить пан Чорнобривець, – Це означає, що потраплючи до нашого організму пальмовий жир не розщепляється, а відкладається на стінках наших органів. При цьому така олія є небезпечно сильним канцерогеном, може спричинити атеросклероз серцево-судинні захворювання, ожиріння онкологічні захворювання, підвищений рівень холестерину в крові тощо. Навіть у бензині ми пробували – дуже слабо розчиняється».

Найгірше те, що пальмова олія підсилює смак і викликає звикання. Як стверджує столичний експерт, проведені дослідження показали, що чимало людей в разі необхідності вибору між повсякденною їжею і продуктами, які містять пальмову олію, віддали перевагу останнім.

Крім харчової промисловості, така продукція активно використовується у виробництві косметики, та в… металургії, оскільки через досить високу температуру плавлення є дуже хорошим змащувальним матеріалом для вузлів та агрегатів.

«В розвинених країнах її вже давно заборонили до використання у продуктах харчування, – продовжує директор Інституту споживчих експертиз, – в Україні та країнах СНД її використання є абсолютно легальним. Недобросовісні виробники цим користуються».

Іншим небезпечними домішком, який особливо часто трапляється у вітчизняних та завозних молочних товарах, зі слів пана Юрія, є діоксид титану – відбілювач, який активно застосовується у промисловій фарбі – білій емалі; виробляється, на відміну від пальмової олії в Україні, а відтак є дуже дешевим. В харчовій промисловості його зазвичай позначають шифром Е171 і додають для того, щоб зберегти білий колір молока та молокопродуктів. «Справа в тому, – пояснює фахівець, – що розведене молоко втрачає свій білий колір і стає сірим. Для того ж, щоб відновити білизну молока, туди і додають діоксид титану». Тобто виходить, що замість натурального молока нам нерідко продають білу промислову фарбу.

Захиститись від купівлі в магазинах такої продукції, за словами пана Чорнобривця, не так вже й складно. Найперше – це слід уважно читати вміст продукції на упаковці. «На жаль, – говорить гість круглого столу, – у нас немає в країні культури читання складу і маркування. Крім того, слід читати і довіряти дослідженням незалежних організацій, які зазвичай публікуються в ЗМІ. Слід пам’ятати: в Україні є не тільки недобросовісні виробники – є і добросовісні, які виробляють хорошу якісну продукцію». Крім того, є кілька, так би мовити, народних рецептів виявлення домішок, зокрема, того ж пальмового масла. Так, діставши сметану, сир чи масло з холодильника, слід залишити його на 50 хвилин при нормальній кімнатній температурі. Якісні молокопродукти почнуть відтаювати, м’якнути чи рідіти, продукція ж із вмістом пальмових жирів залишиться такою ж густою чи твердою. Що ж до масла, то воно після того, як його витягнуть з холодильника, має кришитись і погано намащуватись на хліб. Якщо ж масло після тримання в холоді розмазується гарно – будьте впевнені: вам підсунули пальмову олію…

Автор: Сергій БІЛИЙ