друкувати


Нікотинова залежність носить спадковий характер

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-14 02:45:50

Неврологічний інститут Монреаля і госпіталь Neuro (Канада) з'ясували, що потяг до нікотину пов'язаний з роботою генів. Якщо у нікотин потрапляє в організм з сигарет швидко ("швидкий нікотиновий метаболізм"), то його мозок активніше реагує на потяг до нікотину. Ця якість передається від батьків.

За словами вчених, зроблене відкриття може призвести до створення принципово нових програм по відмові від тютюну, що спираються на генетичний код особи. Виходить персоніфікований підхід, адже у всіх нікотин метаболизируется по-різному залежно від роботи ензимів в печінці.

Експерти спеціально вивчили результати сканувань мозку людей, що викурювали на день 5-25 сигарет впродовж мінімум двох років. Так, особи зі швидким метаболізмом бурхливіше реагували на картинки, що пов'язуються з сигаретами (виникало гостре бажання покурити).

При повільному метаболізмі в крові особи підтримувалася відносно постійна концентрація нікотину протягом дня. Тому особи з цим типом метаболізму рідше реагували на зображення, що асоціювалися з цигарками. Можливо, вони палять не через саму тягу до тютюну, а з інших причин. Наприклад, через стрес.

Джерело: Освітній портал