друкувати


Студенти ПНУ не хочуть вчитися по суботах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-14 12:10:01

На початок навчального року керівництво Прикарпатського університету підготувало своїм студентам неабиякий сюрприз — мовляв, весь перший семестр вони мають вчитися не п’ять днів на тиждень, як решту франківських ВНЗ, а шість — тобто і по суботах. Студентам такий першовересневий дарунок не надто сподобався і їхні аргументи зрозуміти не важко.

«По-перше, якось не дуже хочеться вчитися, коли у всіх інших вихідні, — каже другокурсниця Оксана, яку ми зустріли у дворі Прикарпатського. — І коли тепер додому їздити, а без сумки від мами студенту прожити нереально. Виходить, що тепер будемо просто пропускати деякі заняття». «Тим більше нам про це все повідомили у перший день навчання, — додає її подружка Лариса. — Якось не так мали б вводитися такі серйозні зміни».

Солідарних з дівчатами знайшлося чимало. У соціальній мережі «Вконтакті» з’явилася група «Свободу суботам». «Група – це інструмент мобілізації зацікавлених сторін, тобто студентів. А її мета — вираження і захист наших прав, — розповідає її організатор Дмитро Клід, студент п’ятого курсу філософського факультету. — По-перше, на реальну участь у прийнятті важливих рішень, які нас безпосередньо стосуються, а, по-друге, — права на адекватний робочий графік. Не варто розуміти наш рух як балаган чи збіговисько молодиків, які прагнуть пригод на свою голову. Ми хочемо адекватним способом донести до керівництва наші зауваження і пропозиції». Серед таких пропозицій — скоротити робочі суботи, перекинувши частину на весну, і зробити чергування — тиждень по суботах працювати, а тиждень відпочивати.

Аби менше платити

Ціль всієї затію з навчанням по суботах — економія на комунальних виплатах. За словами проректора з навчальної роботи Прикарпатського університету Володимира Чобанюка, в цьому році університет вирішив фундаментально підійти до питання енергозбереження. «У нас вже заплановано засідання Вченої ради, аби затвердити програму — в основному вона буде полягати у розгляді технічних питань — заміна вікон на європакети, утеплення деяких приміщень, використання електроенергії у більш ощадливому режимі і так далі».

Зміна графіка навчання — всього лиш один зі способів зекономити. «Таке рішення прийняв ректорат, потім його обговорили на засіданні викладацького профкому, а потім воно було винесено на конференцію трудового колективу, яка відбулася 30 серпня, — запевнив Чобанюк. — Туди входять представники всіх верств університету — і студенти, і аспіранти, і викладачі, і так далі. Представницька квота була — 248 делегатів з 300. Ніяких заперечень не виникало. Тож вирішили у січні зробити чотирьохтижневі канікули, а для виконання навчального плану проводити навчання частиною субот. Не йдеться про шестиденку, а про відпрацювання пар за понеділок — однієї суботи, вівторок — другої і так далі».

Така реформа, продовжує Чобанюк, дозволить у січні звільнити приміщення, а отже зекономити. «І це не є нашим ноу-хау, — каже він. — Чернівецький університет вже кілька років так робить. І ми мали подібний досвід, коли по карантину через грип переносили навчання на суботи, чи через Євро 2012 ущільнювали навчальний процес. Тоді це не викликало якихось непорозумінь, то чого раптом щодо цих 10 субот є проблеми?»

Перші звільнені

Студенти відреагували так бурхливо, бо не були добре поінформовані, пояснює голова студентського сенату Дмитро Свінціцький, а от сенат про можливе нововведення знав. Хоч на конференції, яка приймала це рішення, його представників не було. Голова каже — всі були у відрядженнях.

«Минулого четверга ми провели збори студентського сенату з активом факультетів і інститутів, де ми обговорили цю проблему, — запевняє Свінціцький. — Всі з розумінням до цього поставилися, бо знають, що зекономлені кошти підуть на студентство. Минулої п’ятниці в нас була зустріч з ректором, який попросив принести на суботу свої пропозиції. Ці пропозиції сенат готував сам, про існування групи в соцмережі ми дізналися, коли вже мали певні напрацювання, до того ж не могли чітко зрозуміти їхніх вимог».

Як каже Володимир Чобанюк, проректор з навчальної роботи ВНЗ, пропозиції сенату врахували і дещо модифікували порядок виконання розпорядження ректорату щодо вивільнення субот.

Перше, факультетам рекомендовано проводити заняття у суботу тільки у першу зміну (1-3 пари), аби студенти, які живуть недалеко від Франківська, змогли відвідати батьків.

Друге, рекомендували проводити по суботах тільки лекції, якщо ж за розкладом мусить бути практична робота, то не опитувати студентів і не ставити їм оцінок, а робити все у вигляді співбесід та обговорення.

Третє, якщо за розкладом у суботу мають бути четверта чи п’ята пари, то цей матеріал перенести на самостійне опрацювання.

І четверте — дві суботи будуть вільними, це 23 вересня і 20 жовтня, аби діти, які живуть далеко, могли поїхати до батьків.

А також, запевнив Чобанюк, студенти, які працюють по вихідних, можуть попросити деканів чи директорів отримати на ці дні індивідуальний графік.

Виходить, що ці суботи будуть зовсім не важким тягарем на спудеїв Прикарпатського. Ще й місяць канікул у січні отримають. Тепер вже питання стоїть по‑іншому – чи піде така реформа на користь навчанню?

Джерело: Газета «Репортер»