друкувати


Коломийський будинок правосуддя буде в австрійській казармі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-13 04:30:30

Зупинити руйнацію казарми у Коломиї по вулиці Чайковського, пропонує депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк, він має альтернативне вирішення як зберегти будову з користю для сучасників.

Нагадаємо, що її приміщення і прилегла територія є приватною власністю і на разі приміщення австрійської казарми знаходиться в аварійному стані і потребує ремонту.

Заради збереження  історичної спадщини австрійської архітектури збудованої століття назад  та убезпечення її реального знесення і демонтажу, руйнації новими власниками казарми і забудови вільної земельної ділянки 9-ти поверховою житловою коробкою, Юрій Романюк пропонує розмістити там Коломийський міськрайонний суд, об’єднану міськрайонну прокуратуру та міськрайонне управління юстиції і таким чином створити в Коломиї будинок правосуддя аналогічно Івано-Франківському на вулиці Грюнвальдська 11.

«Задля того аби надихнути життя в ці холодні стіни я запропонував на розгляд депутатського корпусу концепцію використання  казарми під адміністративну будову. Пропозицію зберегти казарму і розмістити там відповідні служби підтримали 92  депутата», – повідомив Юрій Романюк.

Виїзну робочу нараду очолив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, а приїхали на нараду обласні  та міські керівники, яким пропонується розмістити в приміщенні казарми свої відомства. Вона на власні очі оглянули стан будівлі, обійшли всі поверхи і погодились в доцільності і реальності, за словами Юрія Романюка, розташування там своїх установ.

На разі вирішили опрацювати технічну складову даного проекту на предмет визначення відповідності площ необхідної кожній інстанції до Законом встановлених норм потрібної площі.

«Загальна площа споруди складає 2 тисячі 800 метрів квадратних плюс реальна технічна можливість облаштування 4 мансардного поверху на горищі споруди. Таким чином суду доцільно відвести повних два поверхи, прокуратурі і юстиції третій, або прокуратурі третій, а юстиції четвертий поверх», – поділився думками Ю.Романюк.

Прилегла територія цілком придатна для облаштування на ній автомобільної стоянки, підземного паркінгу і цілком відповідає потребам даних структур.

За приблизними попередніми експертними оцінками загальна вартість ремонтно-реставраційних робіт сягатиме приблизно 15 мільйонів гривень, що є цілком реалістично для здійснення фінансування з нового 2013 бюджетного року.

Якщо буде відповідне достатнє фінансування цілком реалістично що вже за рік названі вище структури матимуть нові відремонтовані комфортні для роботи приміщення.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"