друкувати


Олександр Петрик: Коментар щодо інфляційної ситуації у серпні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-10 04:10:59

У серпні поточного року індекс споживчих цін у порівнянні з попереднім місяцем знизився на 0.3%.

За словами заступника директора Генерального економічного департаменту Олександра Петрика, у річному вимірі інфляція стала нульовою, тобто вийшла із зони від’ємних значень, і підстав говорити про дефляцію вже немає.

Фахівець пояснив, що основним чинником такого зниження в серпні залишалось зниження рівня цін на продовольчу групу товарів. Найбільше зниження відбулося за двома сезонними товарними групами: овочі й фрукти. Так ціни на фрукти знизилися на 6.7%, а овочі – на 7.9%.

Ураховуючи те, що загальна вага овочів і фруктів у споживчому кошику становить 8.5%, то їх внесок у зниження цін був від’ємним. Ціни на інші товарні групи змінювалися у незначному діапазоні, зокрема, у серпні ціни на 298 товарів із 335 товарів та послуг змінювалися менше, ніж на 1%.

Наприклад, ціни за групою: плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива за місяць зросли лише на 0.1%.

Крім того, на паливо ціни зросли також на 0.1%, що сприяло тому, що ціни на транспортні послуги залишилися незмінними.

На решту послуг ціни також практично не змінилися. Зокрема, зміна варіювалася від зниження в -0.3% у сфері охорони здоров’я до зростання в 0.2% на послуги ресторанів та готелів. Ціни на оброблені товари переважно залишилися на рівні попереднього місяця (ціни на одяг та взуття навіть знизилися на 0.3%).

“Така контрольована і незначна інфляція була наслідком помірності споживчого попиту та стабільності на валютному ринку в серпні цього року”, – відзначив Олександр Петрик.

У серпні індекс цін виробників зріс на 0.5%, його зміна в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця +1.4%.

Джерело: НБУ