друкувати


300 доларів — в одні руки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-10 01:30:53

Від учора в кількох українських банках, причому тих, які належать до категорії великих, діє внутрішнє розпорядження, яким обмежується сума продажу доларів: одному покупцю не більше як 300 доларів за один банківський день.

Інформацію про це поширили інтернет-видання, і того ж дня нам вдалося отримати підтвердження такого обмеження і в банківських установах Івано-Франківська. Втім, навіть уже з того, які курси гривні щодо долара виставили в середу зранку окремі банки, можна було зрозуміти, що фінансисти застосовують усі засоби штучного обмеження попиту на валюту. Адже в самому центрі Івано-Франківська буквально за кілька кроків один від одного, можна було побачити курс продажу долара за 8,11 гривні, а за кілька метрів від нього в другому банку долари купували вже по 8,18 грн, а продавали за 8,29 грн.

Причини цього стрибка курсу долара називають різні, зокрема, економісти говорять про збільшення вільних коштів банків на рахунках, про інфляційні очікування, пов’язані з майбутніми парламентськими виборами, про певний ажіотаж, який розпочався після перших повідомлень минулого вівторка про те, що на міжбанківській валютній біржі через незадоволення попиту на американський долар почав зростати курс. Безумовно, пригадують і відсутність співпраці України з міжнародними фінансовими інституціями, і від’ємний баланс зовнішньої торгівлі, який, щоправда, більшою чи меншою мірою рятують українські заробітчани за кордоном.

Як повідомляють інтернет-видання, вже добу існує певна паніка серед клієнтів, і це може призвести до спекулятивних настроїв: при¬тримати долари з розрахунком на подальше зростання курсу. Причому верхню «стелю» цього можливого зростання називають різну. «9,15 грн за долар — цілком реальна перспектива», — спрогнозував один із працівників банку, якого цитують у мережі інтернет.

У НБУ пояснюють ослаблення курсу гривні розширенням гривневої ліквідності. Та запевняють, що в разі виникнення ознак порушення рівноваги Нацбанк готовий втрутитися в ситуацію. Про це заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова. «Сьогодні на початок дня обсяги банківської ліквідності були досить високими — близько 25 млрд грн. Це пов’язано з тим, що в п‘ятницю НБУ провів тендер з підтримання ліквідності банків на суму 3,8 млрд грн», — зазначила вона. У Нацбанку запевняють, що в найближчі дні продаж американської валюти на міжбанківському ринку планується відновити.

Нагадаємо, що американський долар коштував так дорого — 8,14-8,16 гривні — 19 листопада 2009 року.

Автор: Олесь ПАВЛЕНКО
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА