друкувати


Риб'ячий жир уповільнює старіння організму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-10 11:30:45

Помірні фізичні вправи, а також регулярне вживання жирної риби, так само як і добавок з жирними кислотами, дозволяє істотно уповільнити старіння організму у літніх людей, переконані вчені з Великої Британії.

Результати проведеного ними дослідження продемонстрували, що жінки старше 65 років, які регулярно отримували жирні кислоти омега-3 переважно з їжі і рідше з харчових добавок мали майже удвічі більше м'язової сили під час щоденних тренувань, ніж жінки, які не споживали цієї продукції регулярно.

За словами дослідників, це свідчить про те, що відбувається гальмування, а можливо, навіть деяка ремісія процесів старіння організму – в першу чергу м'язової деградації, а також зниження когнітивних здібностей головного мозку, що у свою чергу вже було виявлено у ряді попередніх досліджень останнім часом.

При стандартному рівні старіння об'єми м'язів людини знижуються приблизно на 0,5-2% на рік. Цей процес – відомий як саркопенія – може привести до слабкості і втрати рухливості літніми людьми. У Великій Британії статистичні дані по поширеності саркопеї відсутні, проте статистичні служби США раніше підрахували, що з нею стикаються порядка 25% осіб у віці від 50 до 70 років і більше половини у віці після 80 років.

Регулярне вживання риб'ячого жиру в літньому віці дозволило б знизити ризик розвитку саркопеї на 30-35% – підрахували дослідники. Якщо ж правильна дієта поєднуватиметься з невеликою кількістю фізичних навантажень, то ризик розвитку даного стану і зовсім сходить нанівець, що дозволить особам літнього віку залишатися активними до глибокої старості. Важливою обставиною є також те, що риб'ячий жир здатен захистити не лише тіло літніх людей, але і їх мозок – дозволяючи зберігати їм ясність розуму.

Джерело: Освітній портал