друкувати


Ракові клітини діють спільно, нагадуючи колонію бактерій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-07 03:30:22

Співробітники Тель-Авівського університету (Ізраїль), Університету Райс та Університету Джонса Хопкінса (обидва – США) встановили: ракові клітини діють спільно, нагадуючи колонію бактерій.

Коментує Герберт Льовін, співкерівник Центру теоретичної біофізики Університету Райс: "Ми повинні перестати думати, що рак – це випадковий набір клітин, які існують самі по собі. Вони ведуть, насправді, складне соціальне життя".

Є свідоцтва, що кажуть про те, що ракові клітини домовляються одна з іншою, націлюючись на спільну роботу з підкорення здорових клітин, утворення метастазів, вироблення лікарської несприйнятності та обману імунітету.

Згідно проведеним експериментам, клітини раку успішно діють у групі, надаючи відсіч антибіотикам і хіміотерапії. Так, окремі клітини виявляють присутність у тілі агресивних для них агентів і дають сигнал іншим. У результаті вся група переходить в неактивний стан, ховаючись від хіміотерапії. Аналогічним чином активність повертається.

Якщо дізнатися, яким саме способом ракові клітини обмінюються інформацією, вдасться перемогти рак, зробивши його видимим для імунної системи і обернувши ракові клітини проти них самих.

Джерело: Освітній портал