друкувати


Косівщина – лідер з крадіжок газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-09-07 10:45:09

531 тисяч гривень було додатково нараховано цьогоріч до сплати за спожиті енергоносії прикарпатським споживачам газу, винним у крадіжках «блакитного палива». Про це розповів днями заступник голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

З його слів, спеціальними рейдовими групами служби безпеки підприємства було цьогоріч було виявлено 191 таку крадіжку, тобто на 10 % більше, ніж торік. Втім, збільшення кількості виявлених крадіжок пан Шульга схильний пов’язувати радше не зі збільшенням кількості крадіжок, а з активізації роботи в напрямку боротьби з крадіжками газу.

Як стверджує керівник «Івано-Франківськгазу» Ігор Прокопів, насправді проводити таку роботу на Прикарпатті дуже важко. Це пов’язано з розташуванням на території області заводу «Промприлад», Національного університету нафти і газу, нафтогазовидобувні управління, газокомпресорні станції тощо. А відтак саме тут сконцентровано значну кількість фахівців з роботи з газовим обладнанням і різного роду «Кулібіних» місцевого штибу.

Найбільше таких кустарних майстрів, за словами пана Прокопіва, наразі виявлено на Косівщині, де сума донарахувань за фактично спожитий, проте неоплачений, газ склала загалом 207 тисяч гривень, тобто 40% від усі «штрафних» донарахувань.

При цьому виявлені в районі схеми крадіжок блакитного палива вразили фахівців облгазу своєю різноманітністю і винахідливістю їх авторів.

Так, в одній з осель ще при закладанні фундаменту було прокладено дві газових лінії: одна – для контролера, а друга – прихована – справжня, яку лише завдяки випадковому збігу обставин вдалося виявити контролеру. В іншому випадку приховану газову трубу було прокладено всередині водогону. Виявити її вдалося лише тоді, коли труба почала травити газ і вода в кранах господаря оселі стала в прямому сенсі слова газованою. Це помітили сусіди і повідомили, як то кажуть, куди слід. Ще один цікавий випадок газовики зафіксували у Коломиї, де місцевий депутат міської ради активно використовував магніти для гальмування роботи лічильника. «Вдень він палив у магазині до 30 градусів, – розповідає пан Прокопів, – вночі вимикав. А на лічильнику був нуль».

При цьому дуже часто, як зазначають керівники «Івано-Франківськгазу», в схемах крадіжок палива задіяні недобросовісні працівники самого підприємства.

Автор: Сергій БІЛИЙ