друкувати


У Коломиї відкрили пам’ятник Каменяреві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-30 10:30:09

«Я хочу познайомити вас з одним з найкращих українських письменниківІваном Франком. Перед вами портрет Франка. Те, що ви бачите, хотів би трохи доповнити. Невеликий, хоч сильний мужчина. Високе чоло, сірі, трохи холодні очі, в лініях бороди щось енергічне, уперте. Рудувате волосся непокірливо пнеться, вуси стирчать. Скромно одягнений, він тихий і непомітний, поки мовчить. А заговорить – і вас здивує, як ця невисока фігура росте й росте перед вами, мов у казці. Вам стане тепло й ясно од світла його очей, а його мова здається не словом, а сталлю, що б’є об кремінь і сипле іскри. Сильна, уперта натура, яка цілою вийшла з житейського бою!» - такі слова свого часу сказав про Івана Франка його сучасник і письменник Михайло Коцюбинський.

З нагоди 156-ої річниці з дня народження Івана Франка – українського письменника, філософа, громадського і політичного діяча, перекладача – у Коломиї відбулася урочиста подія: відкриття і освячення пам’ятника Іванові Франкові.

Тепер у Коломиї також можна познайомитися з Іваном Франком, та тільки не дивлячись на портрет, а на бронзовий монумент, який увіковічнився у сквері у центральній частині міста. Скульптура Каменяра досить символічна: ніби піднімаючись сходами із віків у сьогодення, Іван Франко іде назустріч людям і своїми холодними очима та вдумливим поглядом вдивляється у далечінь.

Відкриття пам’ятника Іванові Франку у Коломиї по праву можна вважати історичною подією, адже кожному відомо, що наше місто відіграло неабияку роль у житті письменника і за 156 років це перший пам’ятник Франкові у Коломиї. На цю подію коломиянин чекали майже дев’ять років. Минулого року було закладено наріжний камінь. І ось звершилося – величний монумент Каменяра тепер є історико-культурною окрасою нашого міста.

На відкриття пам’ятника титану думки і праці зійшлося багато коломиян і гостей міста. Почесну місію перерізати синьо-жовту стрічку, зняти зі скульптури біле полотно і поставити квіти до підніжжя пам’ятника здійснили голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, міський голова Ігор Слюзар та легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич. Усе це дійство супроводжувалось піснею «Вічний революціонер», яку виконував хор товариства «Просвіта».

Освятили пам’ятник владика Коломийсько-Чернівецької Єпархії Української Греко-Католицької Церкви кир Микола Сімкайло та владика Коломийсько-Косівської Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату Іоанн Бойчук. Після молитви духовні наставники звернулися до усіх присутніх з вітальним словом.

З нагоди такої події у житті Коломиї Михайло Вишиванюк у привітальному слові наголосив, що Іван Франко - це могутня постать у європейські історії, тому ми повинні наслідувати його та ідеї. Ігор Слюзар подякував за чудово виконану роботу скульпторам Василеві Андрушко та Василеві Гурмаку, а також усій коломийській громаді, яка долучилася до будівництва пам’ятника. Зазначимо, що на монумент з міського бюджету було виділено один мільйон сто тисяч гривень, а пожертва громади Коломиї становила вісімдесят тисяч гривень.

Варто зазначити, що упродовж багатьох років натхненником спорудження пам’ятника Іванові Франку був керівник театру «Орфей» Сергій Козлов, який не приховував радості і висловив своє щире захоплення від побаченого.

Урочиста церемонія з нагоди відкриття пам’ятника пройшла на високому рівні і залишила приємні враження у душі коломиян.

Автор: Оля ПОЛЮК