друкувати


А де твердий державний грунт?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-27 03:30:23

24 серпня Україні виповниться 21 рік. Стільки ж минуло або ще мине першому поколінню, народженому в уже незалежній державі. Вони вже не діти, хоч ще не такі й дорослі, але все ж знають, що таке незалежність. Молодим іванофранківцям — ровесникам держави «Галичина» поставили три запитання: 1. У твоєму розумінні незалежність — це... Які основні відмінності між особистою незалежністю та незалежністю країни? 2. Чи вважаєш країну, в якій живеш, стовідсотково незалежною? 3. Що побажаєш Україні в день її народження?

Оксана МОРОЗ:
1. Незалежність — це свобода, право вибору, незважаючи на думки і дії когось іншого. Особиста незалежність — це здебільшого матеріальна незалежність людини від її батьків чи спонсорів, а незалежність країни — це свобода від впливу інших держав на її економіку, фінансове становище, політичну ситуацію.
2. На жаль, ні. Через нестабільну політичну ситуацію я не можу сказати, що живу в цілком незалежній державі. Це зумовлене тим, що багато інших держав впливають на Україну, і не завжди з позитивного боку. Україна — країна з родючими землями та багатьма можливостями, проте наші політики не вміють і не хочуть зберегти й примножити цінність її незалежності.3. Вважаю, що Україна ще дуже молода держава, тому побажаю їй якомога більше досвіду, а також молодих та прогресивних політиків, багато здорових тілом і духом синів та дочок!

Христина ГЕНСІРОВСЬКА:
1. Вважаю, що незалежність — це здатність самостійно приймати рішення та при цьому ще й самому докладати максимум зусиль для втілення їх у життя.
Найперше основною відмінністю між особистою незалежністю та незалежністю країни є те, що людина сама обирає — залежати їй від когось чи самостійно реалізовувати себе. А незалежність держави — це набагато складніший процес, у якому задіяний не тільки людський фактор, а й інші політичні, соціальні та суспільні чинники.
2. На жаль, я не вважаю Україну стовідсотково незалежною. Адже незалежність держави — це не лише офіційні папери, які є нічим іншим, як простою формальністю. Незалежність нашої  неньки — це передусім свобода кожного її громадянина. Українці мають відчувати міцний ррунт під ногами, щоб незалежно ступати по ньому. А цю основу повинна давати держава, яка тепер, на жаль, не забезпечує її на всі 100 відсотків.
3. Люба Україно! Хочу побажати тобі на твоє 21-річчя відчути себе насправді незалежною, сповненою сил та наснаги. Адже ти, як і кожен з нас, досягнула такого віку, коли всі важливі  рішення у житті можеш і маєш приймати самостійно. Тож зичу тобі  натхнення для здійснення всього найзаповітнішого. Викохуй і надалі своїх справжніх синів і дочок, які ростимуть тобі на радість. і замість подарунка скажу таке: «Слава Україні! Героям слава!»

Інна ПРИХОДЬКО:
1. Незалежність — це  відповідальність, самостійність у прийнятті рішень. Незалежність країни та особиста незалежність дуже близькі за сутністю поняття. 
2. На мою думку, цілковитої незалежності взагалі не існує. Навіть якщо людина сама забезпечує себе всім необхідним, нікому не підпорядковується та вільно висловлює свою думку, вона все ж залежить від певних зовнішніх чинників, починаючи від інших людей, які оточують її щодня... Так само і з державою. Якщо країна нікому не підвладна, самостійна та суверенна, все ж певною мірою вона залежатиме від інших держав, кліматичних катаклізмів... Тому стовідсотково незалежною я не можу назвати жодну країну. 
3. До дня народження України хочеться побажати українцям подальшого розвитку національної свідомості, руху в напрямі зміцнення державності та української культури і, звичайно, процвітання.

Віталія ШПІЛЬЧАК:
1. У моєму розумінні незалежність — це свобода. Особиста незалежність — більш вузьке поняття. Незалежність країни поняття більш глобальне, що містить у собі особисту незалежність кожного з нас. Проте, дивлячись на сучасне становище у світі, досить складно побачити повну незалежність країн. Адже вони залежать одна від одної. 
2. Це питання має двозначну відповідь. З одного боку, ми маємо всі атрибути незалежної держави. Також у нас є хороша ресурсно-сировинна база. Проте ми не використовуємо всі її потужності й іноді приймаємо хибні рішення у зв’язку з нестабільною політичною ситуацією в країні. 
3. Об’єднати нашу країну в єдине ціле і не ділити її на захід і схід, бо лише разом ми досягнемо успіху!

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА