друкувати


Серпень і вересень - найпопулярніші місяці для одружень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-25 02:45:12

На літо і ранню осінь припадає до 70% всіх шлюбів. Але одружитися в Україні – досить дороге задоволення. Навіть на "бюджетне" весілля доведеться витратити не менше 40-50 тисяч гривень.

У скільки стане зіграти весілля, підрахувало видання "Главред". Найдешевшим є класичний розпис – у Києві урочиста церемонія в районному РАГСі обійдеться в 250-300 гривень, просто розпис – у шість гривень.

За виїзну церемонію потрібно буде заплатити 1,5-2 тисячі гривень. Вінчання в церкві коштує близько 500 грн.

Традиційно найвитратніше у весільному бюджеті – це ресторан. У рядовому столичному кафе треба відштовхуватися від 200 гривень на людину (без спиртного), в ресторані - від 450 гривень.

Часто в кафе роблять знижки (до 20%), дозволяють приносити своє спиртне і весільний торт. До слова, весільні торти теж дуже дорогі - ціна кілограма готового торта починається від 250 гривень.

Друга витратна складова - послуги тамади. "Розвага гостей дорого коштує. В середньому його робота обійдеться в 3-4 тисячі гривень. Звичайно, він привезе свою програму, реквізит, музичну апаратуру", - розповіла організатор індивідуальних весіль Оксана Гайворонська.

Високо оцінюють свою роботу фотографи та відеооператори. Послуги хорошого весільного фотографа в Києві обійдуться в 700-900 доларів, в інших містах це коштує трохи дешевше - близько 600 доларів за день зйомки. Аналогічні розцінки в операторів. До слова, в середньому в серпні та вересні фото та відеозйомка у деяких майстрів дорожчає на 50%.

На тлі основних витрат сукня нареченої, костюм нареченого (якщо мова, звичайно, не йде про ексклюзивні колекції), макіяж, зачіска виглядають абсолютно незначними витратами. Так, пробний макіяж обійдеться в близько 150 гривень, на весілля - 250-300.

За примірку в деяких салонах просять 20-25 гривень за кожну сукню. В середньому вартість сукні нареченої коливається від 2 до 5 тисяч гривень у Києві, і від 1,5 до 3 тисяч в невеликому місті. Прокат сукні - від 60% від його вартості. Фата обійдеться в 100 доларів в салоні і майже вдвічі дешевше на ринку.

Клопітно обирати обручки: найпростіші золоті (без дорогоцінних каменів) - близько 300 гривень за грам. В середньому вони обійдуться в 2-2,5 тисячі гривень. Індивідуальне замовлення коштуватиме вдвічі дорожче.

Додасть витрат оренда автомобілів: вартість години раритетного авто (з водієм) починається від 450 гривень за годину. Мінімальне замовлення - від трьох годин. Звичайний мікроавтобус для транспортування гостей обійдеться в 150-200 гривень на годину.

Навіть найпростіший букет для нареченої коштує від 400 гривень. Втім, звичайний букет з тих же кольорів можна замовити удвічі дешевше.

Цікаво, що окупаються (на 80-90%) лише дуже бюджетні весілля - до 40-50 тисяч гривень, а от дорогі весілля - бюджетом від 20 тисяч доларів - окупаються, як правило, тільки на 50-70%.

За спостереженнями весільних організаторів, молодятам в Києві дарують близько 100 доларів, у регіонах, де доходи у людей скромніші, - близько 50 доларів.

Джерело: ТСН