друкувати


Про дії міліції при встановленні факту смерті людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-20 12:30:53

З жовтня минулого року  виконується і застосовується на практиці спільний наказ Генеральної прокуратури, МВС та міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини».

Цим наказом зведено воєдино службові інструкції трьох відомств щодо порядку констатації та перевірки кожної смерті поза лікарняними закладами. Головною метою прийняття документа було те, щоби  запобігти випадкам неякісних перевірок обставин смерті та виключити факти укриття навмисних убивств.

За кожним фактом смерті людини на місце, де це сталося, обов’язково виїжджає слідчий працівник міліції. До його приїзду медичним працівникам забороняється порушувати обстановку на місці події, переміщувати тіло покійного, ініціювати такі дії присутнім родичам померлого. Лікар і слідчий разом оглядають померлого.

Якщо виникає підозра про те, що людина пішла з життя не природним чином, або є ознака того, що вона померла насильницькою смертю, на місце події викликається слідчо-оперативна група міліції за участю судово-медичного експерта та інших спеціалістів. У цьому разі слідчий міліції особисто приймає рішення про необхідність обов’язкового направлення трупа в морг для проведення судово-медичного розтину тіла з метою встановлення дійсної причини смерті.

Аналогічний порядок встановлення факту смерті і у випадках, коли людина померла природною смертю, тобто при поверхневому огляді тіла не виявлено ознак насильницької смерті. Громадянам варто знати, що і в цьому разі міліціонер-слідчий зобов’язаний ініціювати проведення розтину тіла. Причина раптової смерті людини має бути зазначена не тільки у лікарському свідоцтві про смерть, а й у акті судово-медичної експертизи. Тільки після цього родичам віддають тіло покійного для поховання. При цьому доправлення трупа до бюро судово-медичної експертизи є безкоштовним.

Тепер про не менш важливе. Щодоби в Івано-Франківській області реєструються від 10 до 30 фактів смерті людей. У багатьох випадках помирають люди похилого віку, що прожили  70 та більше років і померли за місцем постійного проживання від тривалої хвороби , та за відсутності ознак насильницької смерті або підозр на таку. У такому разі лікар видає свідоцтво про смерть і поховання померлого здійснюється без проведення розтину тіла. При цьому лікарське свідоцтво про смерть перевіряється в обласному бюро судово-медичної експертизи.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області