друкувати


Вчені пов'язали депресію з хворими судинами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-13 02:45:10

Люди з депресією частіше за інших страждають від хвороб периферичних судин. Але де тут причина, а де наслідок, вчені поки сказати не можуть.

Як показали дослідження групи вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США), депресія пов'язана із захворюванням периферичних артерій.

Під захворюванням периферичних артерій розуміють хронічне звуження кровоносних судин, які проводять кров до кінцівок.

Це призводить до порушення кровопостачання рук і ніг, сильного болю, зменшення рухливості, а в особливо важких випадках - до гангрени та ампутації.

Автори роботи використовували історії хвороби понад тисячі людей, які стояли на обліку у зв'язку з серцево-судинними проблемами приблизно сім років.

Висновки, які вчені публікують в Journal of the American Heart Association, виглядають так: депресія супроводжує проблем з периферичними артеріями, і депресивний стан на початку цих семи років як би збільшувало шанси отримати хвороба судин.

Разом з тим самі дослідники не можуть сказати, де тут причина, а де наслідок. Хвороба периферичних судин часто йде рука об руку з шкідливими звичками (тим же курінням) і малорухливим способом життя.

Виникає питання, чи це депресія призвела до шкідливих звичок, а через них уже - до хвороби судин, чи то, скажімо, малорухливий спосіб життя, що з'явився через проблеми з судинами, викликав депресію.

Так чи інакше, ці дані все одно вказують на необхідність комплексного підходу у лікуванні серцево-судинних хвороб, тобто у пацієнтів з таким діагнозом зцілювати потрібно не тільки тіло (судини), а й душу.

Джерело: ТСН