друкувати


Члени розбійної групи при вчиненні злочинів максимально вживали заходи конспірації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-11 12:30:29

«Заходили в масках, з електрошокерами, зв’язували людей і забирали з хати все». Так, зі слів начальника управління МВС України в Івано-Франківській області виглядав кожен з зухвалих розбійних нападів, які вчиняло злочинне угрупування, чотирьох членів якого нещодавно було затримано прикарпатськими правоохоронцями.

Як стверджує пан Варцаба, загалом угрупування включало в себе близько десятку членів – усі раніше судимі мешканці різних регіонів України. Ядро угрупування перебувало у Вінниці, проте свої злочини (а на сьогоднішній день їх задокументовано більше десятку) розбійники вчиняли на території кількох областей Західної України, в тому числі три розбійних напади було вчинено на Прикарпатті, зокрема в селах Нижній Вербіж, Малий Гвіздець, Коломийського району та Підпечари, Тисменицького району.

Міліціонери відзначають як характерну рису діяльності зловмиснику – це їх підвищену обережність при вчиненні пограбувань і суворе дотримання вимог конспірації.

«Діяли професійно, – розповідає пан Варцаба, – знаючи методи роботи міліції, вимикали телефони – вимикали ще у Вінниці. На місце їх привозив мікроавтобус. Слідкували за будинком тижнями».

Зі слів головного міліціонера Прикарпаття, злочинці діяли переважно вночі і тільки в одному випадку для того, щоб пересвідчитись, чи є господарі вдома і хто проживає в оселі, вони приїжджали до однієї з осель вдень.

Був у них також спільник з числа мешканців Прикарпаття, який наводив розбійників на помешкання заможних людей.

«Ми вийшли на них ще десь місяць тому. – продовжує головний міліціонер області, – Йшла розробка. І ось кінець-кінцем 1 серпня їх взяли».

Як стверджує Василь Варцаба, взяли розбійників після скоєння ними останнього розбійного нападу на території Прикарпаття. Зважаючи, що зловмисники могли чинити опір затриманню (а так воно в кінцевому підсумку і сталося), було вирішено брати їх в такому місці, яке б максимально обмежували їх можливий відхід. Таким місцем обрали міст через річку Дністер, який було блоковано з двох сторін. У чотирьох затриманих розбійників правоохоронці вилучили усі награбовані в ході останнього нападу речі та весь арсенал їх злочинної діяльності: маски, електрошокери тощо.

Днями група співробітників УМВС в Івано-Франківській області виїхала в інші області для надання допомоги у затриманні інших членів злочинного угрупування.

Автор: Сергій БІЛИЙ