друкувати


Українці почали більше боятися своєї деградації і втрати незалежності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-07 11:30:02

Українці вважають найбільшими загрозами для країни ріст безробіття, економічний занепад та свавілля влади. За останній рік побоювання громадян щодо росту злочинності і розколу країни тільки зросли.

Топ-5 найбільших загроз для України соціологи сформували за результатами дослідження, проведеного у липні 2012 року групою "Рейтинг".

Так, за даними опитування, на першому місці - ріст безробіття. Цей пункт відзначили 44% респондентів. 41% українців вважають загрозою економічний занепад, а 25% - тобто кожен четвертий – боїться свавілля влади.

Ще по 20% вважають загрозою деградацію населення та погіршення медичного забезпечення.

Далі у рейтингу загроз: екологічні катастрофи (17%), ріст злочинності (16%), знецінення гривні (15%), розкол країни (13%), можлива втрата Незалежності (11%) та масова міграція українців за кордон (10%).

Менше 10% опитаних вважають, що Україні загрожує погіршення рівня освіти, демографічна криза, антиконституційний переворот, загроза громадянської війни, втрата контролю над українською ГТС.

Близько 3% вважають, що Україні загрожує військова загроза з боку Росії та тероризм, 1% бояться військової загрози з боку Заходу.

Лише 3% опитаних українців не відчувають жодних з наведених загроз.

Як зазначили соціологи, фіксується зменшення побоювань громадян щодо економічних загроз. Натомість зросло відчуття загрози погіршення медичного обслуговування, екологічних катастроф, росту злочинності, свавілля влади та деградації населення. За більш ніж рік майже у 1,5 рази зросли побоювання громадян щодо розколу країни і можливої втрати Незалежності.

В опитуванні, проведеному 14-27 липня, взяли участь 2 тисячі громадян України віком від 18 років. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95) становить не більше 2,2%.

Джерело: ТСН