друкувати


Хліб, алкоголь та сигарети дорожчають, а м'ясо та одяг впали у ціні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-07 03:45:22

На споживчому ринку в липні в порівнянні з червнем поточного року ціни на деякі продукти харчування знизилися на 0,5%. Про це повідомляє Державна служба статистики.

Найбільше подешевшали овочі (на 5,6%). На 1,6-0,8% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, масло, сири, молоко, рис. Крім того, на 0,4-0,1% стали дешевшими кисломолочна продукція, риба та продукти з неї, яловичина.

Водночас ціни на яйця зросли на 4%, безалкогольні напої, цукор, хліб і макаронні вироби - на 0,3-0,1%.

Алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали відповідно на 0,4% і на 0,3%.

Підвищення цін у сфері охорони здоров'я на 0,1% в основному обумовлено сезонним подорожчанням санаторно-курортних послуг на 2,4%. Крім того, на 0,2% зросли ціни на амбулаторні послуги. Разом з тим стабільними залишилися ціни на фармацевтичну продукцію.

Зниження цін на транспорт в цілому на 0,3% в першу чергу пов'язано зі здешевленням палива і масел на 1,4%. У той же час вартість перевезень пасажирським залізничним транспортом зросла на 2,4%.

Подорожчання у сфері зв'язку на 1,5% відбулося за рахунок підвищення абонентської плати за користування телефоном на 10%.

Разом з тим на 0,8-0,3% знизилися ціни на аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, одяг і взуття, побутову техніку.

Як зазначається, дефляція в Україні у 2012 році спостерігається вже третій місяць поспіль: у травні та червні зниження показника динаміки цін склало по 0,3%.

Джерело: ТСН