друкувати


Керівництво Калуської ЦРЛ: лікар-ювіляр не пив

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-06 03:46:45

У вівторок, 30 липня, на операційному столі у Калуській ЦРЛ померла 23-річна молода мама. Родичі вказують на те, що лікар, який проводив операцію, нібито перебував у нетверезому стані. Проте, за попередніми висновками судмедекспертів, причиною смерті стало захворювання, не пов’язане із операцією. Нині триває розслідування справи, у якій фігурує депутат Калуської міської ради — лікар, який і проводив операцію.

Чому на операційному столі померла 23-річна жінка — добиваються правди її родичі.

Напередодні Юлія Чошко прийшла у Калуську районну лікарню на планову операцію. Хірургічне втручання мало бути нескладним, і наступного дня пацієнтку обіцяли відпустити додому. Півторагодинна операція переросла для родичів у 5 годин очікування й невідомості, — повідомляє ICTV.

— Вона не мала ніяких хвороб. Лише скаргу на цю грижу. Була здорова дівчина, прийшла до них здоровими ногами, а з операційного ліжка вже не встала, — розповідає чоловік Ігор Чошко.

Рідні Юлі вважають, що від них приховують точний час і причину смерті. Лікарі повідомили: операція пройшла успішно, але жінка померла від внутрішньої кровотечі. У родичів — інша версія. Вони вважають, що медики, які оперували Юлію, нібито, були нетверезими.

Родичі кажуть: у розмові з ними лікарі, буцімто, не заперечували, що вживали алкоголь, але — вже після операції. Привід для святкування був — ювілей у завідувача відділення, який і оперував Юлю.

Нині адміністрація Калуської ЦРЛ спростовує інформацію, яка була висвітлена на центральному телеканалі. Для цього учора була скликана термінова прес-конференція, проте — без участі журналістів ICTV.

Отож реконструкція подій за версією медиків виглядає так.

— 30 липня, о 8.30 у нейрохірургічне відділення була госпіталізована пацієнтка, яка, згідно із медичною документацією, потребувала ургентної допомоги, — стверджує заступник головного лікаря Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш. — Тобто, операція не була плановою. Лікарі обстежили жінку, було запропоновано оперативне втручання з приводу нейрохірургічного захворювання, на яке пацієнтка страждала більше, ніж 4 роки. Операція розпочалася о 12.20, її проводили лікарі-нейрохірурги. О 13.40 були накладені останні шви і нейрохірурги покинули операційну. Почався ранній післяопераційний період, під час якого за жінкою спостерігав анестезіолог. Через 10 хвилин у пацієнтки почав падати тиск, і жодні заходи щодо його стабілізації не дали результатів. Лікарі помітили збільшення черевної порожнини з лівого боку (операція проводилася на спині справа. — Авт.). Одразу ж до операційної викликали лікаря із апаратом УЗД, і результати дослідження показали великий крововилив у заочеревинний простір, де проходить ряд великих судин. Виникла підозра на велику гематому, яка швидко наростала. До порятунку жінки приступили лікарі-хірурги — вони провели лапароскопію, і упевнилися у кровотечі. Після цього розпочалася операція. Водночас, на допомогу була викликана бригада судинних хірургів із області. Гематома була великою.

Попередній діагноз, який поставили медики пацієнтці — розрив великої судини, оскільки жінка швидко втрачала кров. Двічі медики відновлювали серцеву діяльність, проте, о 16.40 калушанка померла. Судинні хірурги не встигли. Це — перший смертельний випадок у Калуській ЦРЛ під час операції на грижу. Щороку таких операцій проводиться близько двохсот.

Наступного дня відбулася судово-медична експертиза, яку, за визначенням слідчої групи, проводили обласні експерти. За попередніми висновками, смерть калушанки не пов’язана із операцією. Причиною стала розшаровуюча аневризма судини. Медики твердять: якщо такий випадок стається на вулиці, людина помирає моментально. Жінка могла багато років не знати про свою проблему, причиною виникнення якої могло стати, приміром, падіння чи пологи. А протоколи підготовки до операції не передбачають дослідження судин. Захворювання можна було визначити, але — якщо прицільно шукати.

Пив чи не пив?

Основним питанням у цій справі є заява родичів про те, що лікар, який оперував, нібито, вживав спиртне. За словами Наталії Кінаш, увечері 30 липня почався забір крові на вміст алкоголю у медичного персоналу. Були викликані усі члени лікарської бригади, а зразки аналізів направили до обласного наркодиспансеру. Офіційних результатів поки що немає.

— Того дня я проводила оперативку, спілкувалася із цими лікарями і можу запевнити, що вони не вживали спиртне, — запевняє Наталія Кінаш. — До речі, нейрохірург перший наполягав на тому, щоб провести судово-медичну експертизу.

Попри те, що результатів аналізів — немає, нині можна припустити, що загальної картини вони не змінять. Адже визначити — вживав ювіляр спиртне до чи після операції і навіть — далеко після неї, у колі сім’ї, —практично неможливо.

Нині справа набула резонансу. На остаточні висновки очікують не тільки убиті горем родичі, але — і громадськість. Адже тут не тільки медичний аспект, але й — громадський. Лікар, який фігурує у справі, є депутатом Калуської міської ради. Відтак у соціальних мережах калушани цікавляться реакцією міської влади і міського голови — зокрема. У коментарі “Вікнам” міський голова Ігор Насалик повідомив: влада не може робити висновки самостійно, і теж чекатиме на офіційні результати.

На лікарів Калуської ЦРЛ чекає службове розслідування, до якого залучатимуть фахівців управління охорони здоров’я ОДА. Станом на вчора комісія ще не була сформована, оскільки не було відповідного наказу. Правоохоронці поки нічого не коментують. Вони вилучили історію хвороби, проводять перевірку і чекають результатів експертизи, яка має встановити причину смерті жінки, у якої залишилася півторарічна дитина.

Джерело: Газета ВІКНА