друкувати


Бродячі пси атакують Коломию

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-03 02:10:42

Проблема бездомних псів у нашому місті не нова. До нас у редакцію звернулись мешканці Коломиї зі скаргою про те, що їхні вулиці атакують зграї бродячих собак, яких розвелося повсюди: біля дитячих майданчиків, під’їздів будинків, магазинів.

Епізод 1

Жителі вулиці Яворницького б’ють на сполох: якщо не вирішити проблему бродячих собак, то скоро у їхньому мікрорайоні хвостатих безхатченків буде більше, аніж самих жителів. Люди скаржаться на те, що спокійно не можуть піти вранці на роботу і ввечері повернутися додому, оскільки на них завжди чатують агресивні чотирилапі різного розміру. Озлоблені тварини починають нападати на людей просто серед білого дня. Так, нещодавно чоловіки заледве вирвали з лап і зубів собак стареньку жінку, яку вони уже встигли покусати. Це уже не перший випадок, коли бродячий пес накидається на людину. Скоро розпочнеться навчальний рік і батьки переживають за життя та здоров’я своїх дітей, оскільки ніхто не дає ніяких гарантій, що у будь-який момент собака не покусає і дитину.

Епізод 2

По вулиці Косачівська розташований гаражний кооператив. Щоб дібратися на роботу, люди кожного ранку ідуть у гараж за автомобілем. Однак без перешкод дійти до свого гаражу вдається далеко не усім: на шляху з’являються здоровенні, як телята, собаки, злобно гарчать і мало не нападають на людей. Увечері та сама картина: тільки-но чоловіки закривають двері гаражу, як перед ними уже стоять собаки і дивляться голодними очима. Люди уже втомилися постійно перебувати у стані страху і десятими дорогами обходити собачі території.

Епізод 3

Автобусна зупинка біля продуктового магазину «Ромашка», що по вулиці Січових Стрільців також потерпає від навали собачих зграй. Вони ліниво розлягаються біля лавочки і гарчать на перехожих. Одного разу довелось бути свідком драматичної пригоди, коли маленька дівчинка, яка йшла за руку з мамою, випадково стала на хвіст собаці, який лежав на цій же зупинці, і той, різко зреагувавши, схопив дитину зубами за ногу. На щастя, пес був малий, тому не завдав тяжких ушкоджень, на нозі дівчинки залишились тільки сліди зубів, проте дитина дуже перелякалась. Варто зазначити, що збираються зграями собаки і у районі супермаркету «555» по вулиці Палія. Поблизу супермаркету розташований дитячий майданчик, однак батьки ні на мить не спускають очей з дітей, тому що собаки занадто близько підходять до групи людей. Жителі цього мікрорайону скаржаться, що тут вільно походжає як повноправний хазяїн чорний пес породи ротвейлер, який наводить жах на людей. Люди зізнаються, що навіть бояться поодинці виходити на вулицю, щоб, бува, не стати потенційною жертвою бродячих собак.

***

Про бездомних собак ми уже неодноразово писали на сторінках нашої газети. Міська влада запевняла, що незабаром цю проблему буде вирішено. Проте це «незабаром» ніяк не може настати, тому віз і досі там.

Свого часу регулювати кількість бродячих собак у Коломиї було завданням ритуальної служби. Вона займалася виловлюванням собак, присиплянням та відстрілюванням. Та навіть деякою мірою і такі жорстокі методи боротьби не зменшили кількість хвостатих безхатченків. Коли ж вийшов Закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який забороняє такі методи боротьби як задушення, отруєння, електричний струм та відстрілювання, коломийська ритуальна служба скинула з себе усі зобов’язання щодо виловлювання бродячих собак та їхньої подальшої долі. Тож зараз у місті немає жодної установи, яка б відповідала за бездомних чотирилапих, а тим часом Коломия помалу перетворюється у місто вуличних барбосів.

У Коломиї собачі зграї відпочивають і в центрі міста, і біля автобусних зупинок, і в міських парках, і біля під’їздів будинків, і біля сміттєвих контейнерів, і біля магазинів, і біля дачних ділянок, тобто ареал їхнього поширення всюди, де хоч якось можна знайти поживу і поласувати наїдками, які залишаються після людей, і сховатися від сторонніх очей. Не останню роль у тому, що у місті все більшає бездомних собак, відіграє і людський чинник. Безвідповідальність колишніх хазяїнів чотирилапих призводить до того, що популяція міських бродячих тварин зростає. Погралися, набридло, викинули – саме за такою схемою найчастіше собаки опиняються на вулиці. А скільки людей привозять собак та кішок з сіл району , аби позбутися лишнього рота.

У принципі, на проблему бродячих собак у місті його мешканці дивляться по-різному: одні, жаліючи бездомних псів, дають їм щось їсти, інші ж – проявляють до них почуття страху та ненависті та женуть їх подальше від себе. Деякою мірою ставлення до нещасних тварин є критерієм нашої людяності. Часто можна почути крики розлючених людей вслід собакам, мовляв, наплодилось вас тут і кусаєте. З одного боку, з якоїсь-то причини вони опинилися на вулиці, їм холодно і голодно, ніхто їх не любить, вони також живі створіння і відчувають на собі байдужі погляди перехожих. Від такого життя будь-хто стане злим, не кажучи уже й про псів. Вони ж не винні, що нема кому про них піклуватися, що вони хочуть їсти та жити. З іншого ж – навіть якщо ці собаки видаються мирними та неагресивними, невідомо, як вони себе поведуть, вони можуть накинутися на людей і тут уже байдуже, чому вони це роблять. І навіть в той момент, коли дорогу до рідного дому перегороджує дуже вже недружелюбна морда пса, думки про милосердя чомусь вивітрюються з голови.

Для вирішення проблеми бездомних тварин, кажуть спеціалісти, необхідно негайно розпочати масову їх стерилізацію. Науковими дослідженнями однозначно доведено: вбивство собак не зменшує їхньої кількості і воно не робить ситуацію стабільною. Завдяки ж поступовій стерилізації за декілька років можна суттєво скоротити кількість тварин на вулицях і більшість із них розмістити у притулку. Стерилізовані собаки не дають потомства, але у боротьбі за виживання, яка є для них єдиним сенсом їхнього собачого життя, стають дуже агресивними, особливо, коли групуються у зграї. У кращому випадку собак-безхатченків забирають до притулку, де життя і так не веселе, навіть за собачими мірками. Однак у Коломиї поки що немає притулку для бездомних собак, тому хвостаті безхатченки виживають як можуть.

Ми звернулися у Коломийську міську раду, щоб дізнатися, як міська влада бачить вирішення проблеми бродячих собак у Коломиї і що для цього робиться. Михайло Білоус, заступник міського голови з комунальних питань, зазначив, що на сьогодні оптимальним варіантом вирішення проблеми бродячих собак є створення притулку. Притулок планують облаштувати у колишньому приміщенні СМЕД ДАІ по вулиці Горбаша у Коломиї. З місцевого бюджету щорічно буде виділятися п’ятдесят тисяч гривень на утримання мешканців притулку. Його основним завданням має бути проведення тваринам необхідних щеплень та стерилізації. Пан Михайло також акцентував увагу на тому, що Коломийська міська рада неодноразово розглядала це питання, але вирішити його не могла через одну причину - недосконалість законодавства, яке дозволяє гроші з міського бюджету витрачати на будівництво притулку, але для його утримання ніяких коштів не передбачено. Взяти на себе відповідальність за утримання бродячих собак у притулку погодилися активістки громадської організації «Вдячні лапи» у Коломиї. Дівчатами уже створена волонтерська група допомоги безпритульним тваринам м.Коломиї «Вдячні лапи». Група для тих, кому небайдужа доля безпритульних тварин у Коломиї. На сьогодні – це об’єднання волонтерів, які підбирають з вулиць міста бродячих собак та кішок і шукають їм нових господарів. Михайло Білоус наголосив, що ремонтні роботи у приміщенні для майбутнього притулку уже розпочалися, також виготовлені клітки для утримання собак. Проте вирішивши питання притулку, викає нова проблема. За словами заступника міського голови, треба добре обдумати, чи варто після стерилізації відпускати знову собак назад на вулицю (як це пропонують «Вдячні лапи»), бо ж ніхто не дає гарантії, що собаки знову не накидатимуться на людей і чи взагалі вони зможуть продовжувати боротьбу за виживання.

Таким чином, проблема бродячих собак у Коломиї поки що остаточно не вирішена. Є надія, що притулок таки буде облаштований і найближчим часом відкриє свої двері для бездомних чотирилапих.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда