друкувати


Проект реконструкції площі перед Музеєм писанки успішно виконаний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-02 03:45:27

Проект реконструкції площі перед Музеєм писанки успішно виконаний. Про це на містобудівній раді, яка відбулася 27 липня у ратуші, повідомив головний архітектор Коломиї Юрій Процюк. За його словами, нині площа перебуває не в найкращому стані – відсутність єдиного образу середовища з естетичної та функціональної точок зору. Реконструювати площу – необхідно, вважають проектанти.

Група архітекторів зі Львова на чолі з керівником проекту Юрієм Столяровим отримала можливість представити свою концепцію для вирішення цього питання. Маючи вагомий досвід у проектуванні, серед їхніх робіт реконструкції території проведення Самміту президентів країн Східної Європи у Львові, площі перед Оперним театром у Львові, площі у м. Галичі та перед пам’ятником С. Бандері у Львові, кілька місяців поспіль вони працювали над розробкою проекту. У своїй роботі архітектори акцентували увагу на використанні сучасного європейського досвіду і технологій. «Ми ретельно вивчали проекти різних архітекторів світу, щоб створити вдалий архітектурний образ та покращити комфортність середовища, – розповів Юрій Столяров. – Не можна стверджувати, що площа перебувала у критичному стані, – в інших районних центрах ситуації були набагато гіршими. Проте площа не мала єдиного архітектурного середовища, її теперішній стан – набір елементів благоустрою, який у деякій мірі не відповідає сучасним вимогам».

Площа перед Писанкою – місце притягання туристів та проведення масових заходів. Домінантою площі залишається музей, тому, щоб не відволікати увагу від нього, проектанти обрали нейтральний рисунок. Також архітектори, враховуючи той факт, що кожного дня площею проходять сотні людей, вирішили не перекривати транзитні шляхи. На їхню думку, вдалим рішенням пішохідного проспекту стане простір без бордюр – більш комфортний для людей різного віку, велосипедистів, матерів з дітьми та осіб з обмеженими можливостями. Щоб зробити безпечнішим та функціональним простір довкола площі, планується прочистити територію позаду музею, при цьому зберегти зелену зону з насадженнями та досадити ще декілька нових дерев. Доцільним, на їхню думку, стане освітлення по периметру площі.

У майбутньому перед Писанкою красуватимуться фонтани, які будуть розміщені по центру площі та втоплені у площині, що підкреслить велич музею, гадають проектанти. Ще одним цікавим вирішенням реконструкції площі стануть решітки на фонтанах, які матимуть доволі нестандартний вигляд – візерунки стилізовані під писанку. Таке використання національних мотивів в елементах фонтанів підсилять вставки рисунків у замощення, які символізуватимуть видатну подію чи знакових людей для Коломиї.

Львівські архітектори спробують надати привабливий вигляд площі і вночі. Вони пропонують встановити світильники, які будуть втоплені у бруківці та хаотично розкидані по площі. У результаті, територія перед Писанкою підсвічуватиметься темної пори доби, надаючи музеєві іншого вигляду.

Майбутні зміни площі оцінить і малеча: на території перед музеєм планують створити ще й ігрову зону, яка буде інтегрована у благоустрій міського середовища. Натомість пішохідна зона стане для коломийців традиційним місцем проведення ярмарків, фестивалів, концертів.

Проектне вирішення вдале, зазначили на містобудівній раді. Роботи з реконструкції площі вимагають чималих коштів. Проте вже з наступного року у місті розпочнуть реалізацію задуманих планів, і незабаром площа перед Писанкою отримає нове європейське обличчя.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти