друкувати


Богдан Пукіш стверджує, що «Пресмаш» живий і бореться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-08-02 04:10:43

Голова правління виробничого об’єднання «Карпатпресмаш» Богдан Пукіш стверджує, що стосовно нього і очолюваного ним заводу вже протягом майже п’яти років ведеться справжня війна з використанням усіх можливих важелів політичного та економічного тиску, як-от: податківців та інших правоохоронних органів ЗМІ тощо. Метою такої війни є знищення підприємства за тією ж схемою, як це вже було зроблено з двома іншими українськими заводами з виробництва пресового обладнання: Одеським та Дніпропетровським «Пресмашами». Про це пан Пукіш розповів під час нещодавньої прес-конференції.

Зі його слів, розгорнули цю війну бізнесові структури, близькі до народного депутата Павла Лєбедєва – колишнього «бютівця», який із зміною влади переметнувся до Партії регіонів, – та групи «Інтеркар», які, - стверджує голова правління, - в 2007 році незаконно приватизували 36% акцій, що на той час належали державі, і тепер прагнуть прибрати завод до рук повністю.

З цією метою, - переконує пан Пукіш, - його супротивники вдавались до різних методів, як-от: залякування, підробка документів під час голосування на зборах акціонерів, ініціювання регулярних перевірок правоохоронних і контролюючих органів, порушення кримінальних справ за надуманими приводами і навіть заборона виконувати свої службові обов’язки постановою… слідчого.

Обороняючись від таких нападків Богдан Степанович вже свого часу втрачав контроль над заводом, зокрема у 2008 році. Як наслідок, з його слів, коли він через судові тяганини повернувся на завод у лютому 2010 року, то застав його… на межі банкрутства: з 7,5 мільйонами гривень боргів та невиплаченою за 4 місяці зарплатою працівникам. «Компанія «Метіс-2007», яка належить групі «Інтеркар», - розповів він під час прес-конференції, - звернулася з позовом про банкрутство. Мало того: на лютий 2010 року було заплановано ліквідацію підприємства. Я сам не був, але колеги розповідали: був мітинг біля Господарського суду, де так звані інвестори переконували людей, що банкрутство – це дуже добре. Воно дасть змогу очистити підприємство від боргів». Як стверджує Богдан Степанович, з заводу було викрадено усі його перспективні розробки, в тому числі запатентовані ноу-хау, які сьогодні реалізуються з порушенням авторських прав іншими підприємствами, а також база даних контрагентів. Усім же внесеним до неї організаціям було повідомлено, що завод вже є банкрутом і припинив своє існування. Саме в цьому пан Пукіш вбачає основну причину того, що торік завод втратив вигідних контрактів на 9 мільйонів, а цьогоріч – на 7 мільйонів гривень. Нові ж контракти укладаються дуже важко, оскільки працівникам заводу доводиться по кілька місяців переконувати контрагентів, що їх підприємство працює.

Зі слів начальника відділу маркетингу заводу Михайла Буряка, на сьогоднішній день виробниче об’єднання «Карпатпресмаш» розплатилось з боргами із сплати податків та по оплаті за землю і боргує зарплатню працівникам лише за один місяць, плануючи погасити цей борг найближчим часом.

Слід зазначити, що проти Б.Пукіша порушено кримінальну справу, в рамках якої йому, не зважаючи на той факт, що він є керівником підприємства і його акціонером (сам голова правління зізнався, що є власником 43 % акцій заводу), постановою слідчого заборонено входити на територію підприємства. Сам Богдан Степанович вважає таку постанову антиконституційною і намагається добитись правди у судах. Крім того, в судових інстанціях сьогодні перебуває справа про незаконну приватизацію заводу. Наразі ж підприємством керує виконувач обов’язків…

Автор: Сергій БІЛИЙ