друкувати


Друга криза може стати для банків страшнішою за першу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-31 02:10:28

Аналіз діяльності вітчизняних банків за перше півріччя показує, що українська банківська система не готова до другої хвилі кризи, заявив голова Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

"Певні покращення у порівнянні з 2011 роком є, однак вони скоріше свідчать про неефективну діяльність фінустанов. Так, збільшення активів банків на 5,84% з початку року за даними АУБ, відбулося переважно за рахунок так званих непродуктивних активів, - наприклад, вкладень у цінні папери", - пояснив експерт, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

АУБ відзначає стрімке зростання обсягів строкових депозитів фізичних осіб з грудня минулого року і робить висновок, що основним постачальником фінансових ресурсів у банки залишається населення України.

При цьому, заявив Сугоняко, не можна стверджувати, що довіра громадян до банків зросла - зросли ставки за депозитами. Високий рівень процентних ставок не відповідає не тільки рівню інфляції (0,4% у першому півріччі), але і можливостям банків. Фінустановам невигідно залучати кошти таким способом, але іншого, мабуть, у них немає.

Тому, підсумував фахівець, є підстави побоюватися, що українська банківська система не так легко переживе можливу кризу 2012 року, як стверджує уряд.

Джерело: ТСН