друкувати


Україна досі курить, і то ґрунтовно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-27 03:10:59

Іван викурював 20 сигарет на день, а Микола викурює 15. Питання: чи не насторожує Миколу той факт, що Іван у задачі згадується в минулому часі? Не смішно? Так, гумор доволі чорний, і тема цілком серйозна.

Народна мудрість проти


Україна досі курить, і то ґрунтовно. За даними держстатистики, минулого року курили 8,6 млн. українців. Деякі з них часу від часу подумують кинути, більшість чекає «дзвінка» від лікарів або вже таких цін на сигарети, коли це стане відчутним тягарем для гаманця. Найчастіша думка звучить таким чином: «Поки що мені подобається курити, без цього буде важко. Якщо треба буде кинути, то я, напевно, зможу, але не зараз».

На жаль, панацею від куріння ще не винайшли. Ліків немає, бо це не хвороба, а звичка, яка «росте» з голови. Отже, головне — бажання. Якщо воно є, то кинути курити цілком реально.

Домовимось, що якийсь наш умовний читач вирішив відмовитися від куріння: чи сам дійшов, чи рідні переконали, чи лікарі порадили. Не курить, але час від часу в нього виникає сильне бажання. Що робити? Способів, які можуть допомогти у цій боротьбі, достатньо. Є й народні.

Наприклад, можна пожувати молоді пагони черемхи. Смак від них буде нагадувати присмак від куріння. Або порізати сир на тонкі смужки, висушити й так само жувати за потреби. Із сиром, певно, легше, бо він є цілий рік. Можна випробувати і більш привабливий варіант — шматочки сушеного ананасу з медом. Смачніше, але дорожче.

Є й зовсім простий спосіб. Беремо сигарету, замочуємо її у фруктовому йогурті. Сушимо, пробуємо закурити. Рідкісна гидота! Якщо раптом знову захочете курити — повторіть операцію чи спробуйте ще жорсткіший варіант — з молоком.

Можна приготувати спеціальний напій і вживати його по півсклянки 3-4 рази на день. Залити 100 г вівса трьома літрами води, кип’ятити 50 хвилин на слабкому вогні, додати три столових ложки календули та кип’ятити ще п’ять хвилин. Настояти протягом години, процідити — готово до вживання.

Також допомагає полоскання рота розчином питної соди: ложка на стакан води…

Насправді це тільки невеличка частка з усього різноманіття. Методів — купа. Оскільки все це більш психологічне, то можете придумати щось своє. Наприклад, нагороджувати себе за терпіння: цукерками, шоколадом, шопінгом, походом у кіно — будь-чим, що вам подобається. До речі, тут теж головне не перестаратися…

Народні фахівці також стверджують, що дуже добре кидати курити після хвороби. От, провалялися ви кілька днів з температурою, не курили, бажання майже зникло. Організм уже не хоче, тож не ґвалтуйте його. Втім, можете навіть спробувати закурити — перша сигарета буде страшною! Запам’ятайте цей смак і більше не куріть.

Сучасні технології в дії

Не лишився осторонь цієї проблеми і науково-технічний прогрес. Винайшли електронну сигарету. На вигляд вона мало відрізняється від звичайної. Це металева трубка з батарейкою та нікотиновим картриджем. Якщо вірити рекламі — справжня знахідка: не утворює шкідливих для здоров’я продуктів згоряння, не містить канцерогенних речовин, не створює незручностей для оточуючих, адже при палінні видихається пара, а не дим.

Проте такі оптимістичні погляди поділяють не всі. Так, ще у 2010 році наукова група Всесвітньої організації охорони здоров’я випустила звіт, в якому розглядалися якраз системи електронного надходження нікотину. Там зазначалося, що в електронних сигаретах є суттєвий недолік — курець не може ні контролювати, ні регулювати дозу нікотину. Отже, про їх нешкідливість і безпечність говорити не можна.

Як метод боротьби із курінням активно використовують і соціальну рекламу. Нинішня антинікотинова реклама значно відрізняється від попередніх. Зазвичай вона не щадить глядача — вона відверта, провокаційна і часто дуже натуралістична. Кому сподобається, наприклад, зображення дітей із целофановими пакетами на головах або облич, спотворених хворобою? Але ця реклама на глядацькі симпатії не розрахована. Вона має вразити курця та змусити задуматися.

«Легкий спосіб» Аллена Карра

На таку злободенну тему, як позбавлення від нікотинової залежності, було написано чимало книжок. Мабуть, найпопулярніша з них сьогодні — книга Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити». Головна думка, яка там є — викорінення страху залишитися без чогось звичного та, на думку, курця, приємного. Карр пише про те, як подолати страхи і тривоги, які заважають повноцінно насолоджуватися життям.

Сам автор колись був заядлим курцем, курив дуже багато. Та у 1983 році, після численних і марних спроб кинути палити, він відкрив власний спосіб раз і назавжди позбавився цієї звички. Його метод отримав визнання серед спеціалістів і користується успіхом у багатьох країнах світу.

Проте і цей метод, незважаючи на його успішність, — не панацея. Бо все-таки залежить від бажання курця. От, пара коментарів із сайту allenkarr.info:

xxx: «У мене було декілька спроб кинути, і все марно. Почувши про цю книгу, я спочатку боявся її читати, бо не уявляв свого життя без сигарети. Але в процесі прочитання всі страхи зникли, в кінці цієї книги я кинув курити. Не курю майже місяць, жодного потягу. Читайте та одужуйте!».

yyy: «Цього року я вирішала прослухати книгу, тому що почались проблеми з серцем. Мене це дуже хвилювало. Прослухала, викурила останню…. І не курила п’ять місяців! Я була так рада. І так легко… Але знову закурила та вже місяць курю. Книга дійсно допомагає. Але все інше залежить від нас самих».

Як бачимо, методів боротьби з тютюновою залежністю існує чимало. Але допомагають вони тільки тим, хто хоче.

І наприкінці відкриємо невеличкий секрет. Ця сторінка «Репортера» заряджена особливою позитивною енергією. Якщо ви курите та прочитали цю статтю до кінця, то тепер можете спокійно позбавитися цієї шкідливої звички. Спробуйте — все залежить від вас…

Джерело: Газета «Репортер»