друкувати


Літо — період відкритості, розкомплексованості, подорожей і легких романів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-27 02:10:38

Літо — період відкритості, розкомплексованості, подорожей і легких романів. Що можуть привести разом із сувенірами з курорту ваші близькі та навіть діти? Про «літні сюрпризи» нам розповів дерматовенеролог обласного шкірвендиспансеру, лікар першої категорії Олег Льода.

— Пане, Олеже, влітку ваших пацієнтів більшає?
— Так, кількість збільшується, особливо наприкінці серпня, коли люди повертаються з літніх відпусток. Привозять з собою багато проблем. І це не лише венеричні, але й шкірні захворювання. Влітку тіло відкрите, тому є більший контакт з навколишнім середовищем.

Зазвичай протягом року ми ведемо звичайний спосіб життя, а коли їдемо у відпустку, то повністю ламаємо свій життєвий уклад. Тут і тривале перебування під сонцем, і харчування. Це не кожному підходить, тому з’являються алергія на сонце, опіки, чи шкірні захворювання, які людина може отримати, перебуваючи в іншій місцевості, чи маючи контакт з іншими людьми, тваринами, чи подорожуючи у поїзді.

І не тільки з подорожей люди привозять якусь проблему. Її можна знайти біля хати. У нас була пацієнтка, яка мала дуже важкий опік від борщівника. Обпекла всю руку, ніби ошпарила окропом. Рвала на обійсті борщівник та отримала опік другого ступеня. Цей випадок також можна віднести до сезонних проявів шкірних захворювань.

— А діти?
— Часто після літніх канікул маємо збільшення кількості хворих на коросту. Це гострозаразне захворювання, від людини до людини, що передається коростяними кліщами. Вони розмножуються під шкірою, відкладають яйця та розповсюджуються по всьому тілу. Дітки їдуть у села, де сплять у бабусі на печі, на старих кожухах, матрацах. Ніхто їх там не дезінфікує.

Зважаючи на це, у нас двічі на рік проводяться акції, коли медики йдуть у школи та дитсадки оглядати дітей після канікул.

— Як щодо венерології?
— Наш венерологічний кабінет — анонімний. Прийти обстежитись може будь-хто – чи це хвора людина, чи здорова. Основний контингент, до речі, не хворі люди. Зазвичай це ті, що мали аварійні ситуації, наприклад, порвався презерватив. Тоді людина приходить, аби заспокоїтися.

Друга частка — це люди, які лікуються безконтрольно. От, має проблему, але йде не до лікаря, а до друга чи в аптеку. Всі щось радять.

Людина бере ліки, не знаючи, який у неї діагноз. Як правило це антибіотики широкого спектру, які дають багато ускладнень. Коли ми даємо антибіотики, то завжди проводимо профілактику побічних дій. Наприклад, тієї самої молочниці. Відповідно, вона починає проявлятися як ускладнення безконтрольного лікування, і тоді люди приходять до нас.

Якщо пацієнт не хоче вказувати своїх даних, то може обстежитись анонімно. Пари, що одружуються, можуть прийти до нас, аби знати свій статус перед вступом у сімейне життя.

— І приходять?
— Є Постанова Кабміну, що кожна пара повинна, обов’язково перед тим, як подавати заяву до РАГсу, мати довідку про обстеження. На жаль, це не виконується. А це велика проблема, особливо, коли люди планують мати дітей. Жінка не може завагітніти, починають обстежуватися, а виявляється — перехворіли на якесь із венеричних захворювань. Починаються сімейні конфлікти. А насправді достатньо прийти, обстежитися та залишити всі негаразди в минулому, аби почати нову здорову сім’ю. За кордоном це давно практикують. Пам’ятаю, у нас була пацієнтка, виявили СНІД, а її партнер вже п’ять років із цим жив, а їй не признався. Для неї то був вирок.

— Тобто безпліддя може бути від венеричних захворювань?
— Багато венеричних захворювань, особливо вірусних, приводять до безпліддя, викиднів під час вагітності, мертвонароджених діток. Саме такі віруси, як хламідіоз, уреоплазмоз, мікоплазмоз, цитомегаловірус і герпес генітальний. Ці п’ять вірусних захворювань з об’єднаною назвою торч-інфекції. До цієї групи ще відносять червоничку. Якщо молода вагітна жінка підхоплює вірус, то матиме 100 % викидень.

Також небезпечна для вагітних — токсоплазма. Переноситься котами і собаками. Ці вірусні захворювання лікуються дуже важко та довго, на відміну від гонореї, трихомоніазу, сифілісу. Якщо молодий чоловік чи жінка не лікують торч-інфекції, вони можуть стати безплідними. Тому я повторюю, якщо ви хочете народити здорових дітей — не бійтеся обстежуватись на наявність венеричних захворювань.

— Зовнішньо якось можна виявити ці віруси?
— Проблема в тому, що ні. Треба бути людиною настільки заглибленою у себе, аби прислухатися до кожного дзвіночка свого організму. Але це не так легко. Наприклад, вчора ви мали статевий контакт, а хвороба проявляється через місяць-півтора. Десь засвербіло, запекло й перестало, але насправді хвороба робить свою справу. Якщо при гонореї можна розпізнати проблему, то тут не так легко. Більшість інфекцій виявляють методом лабораторних аналізів.

— Як проявляється сифіліс?
— Він має чіткі клінічні прояви. Якщо людина за собою слідкує, то побачить їх. Перший прояв — у місці, де було зараження, де ви мали статевий контакт. На тілі, на головці статевого члена, у піхві, якщо оральний статевий контакт: у роті, на губах. Тобто там, де були ворота інфекції з’являється невеличка виразка, як кісточка від вишні. Не болюча і за 2-3 тижні зникає, а проявляється за 30 днів після ураження.

Також спостерігається збільшення лімфатичного регіонального вузла. У другому періоді можуть бути висипки на тілі, навіть на долонях, погіршення зору, слуху, випадіння волосся.

Венеричні захворювання лікуються досить добре. Головне — не пропустити прояви на перших стадіях. Останнім часом почастішали випадки, коли люди потрапляють у психлікарню з діагнозом — нейросифіліс. Цей вірус вражає нервову систему. Найчастіше серед таких пацієнтів є заробітчани, котрі не мали змоги на заробітках вчасно звернутись до лікаря.

— Якась профілактика можлива, звісно, крім презервативів?

— Нічого кращого від презервативу на сьогодні ще не придумали. Крім того, зараз є і чоловічі, і жіночі презервативи. Жіночі можуть знаходитись в піхві до восьми годин. Також гарантія вашого здоров’я – статеве життя з постійним партнером, якому довіряєш. Не варто забувати про СНІД. Зараз на першому місці серед груп ризику — не наркоманія та гомосексуалізм, а саме традиційний статевий акт.

Джерело: Газета «Репортер»