друкувати


У австрійських будинках Коломиї вичерпався термін придатності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-24 05:41:10

Виходячи на вулицю, мешканцям міста частіше випадає нагода зустрітися з «летючою» штукатуркою. Адже у Коломиї почастішали випадки падіння елементів декору будинків, останнім з яких став нещасний випадок на вулиці Театральній – у місцевому Держкомземі упав балкон, але не сам, а з людиною. Постраждав від падіння депутат Коломийської районної ради, який не тільки добряче перелякався, але й отримав тілесні ушкодження – перелом стегна та забиття грудної клітки.

Поки за цим фактом прокуратура проводить розслідування, 33-річний чоловік перебуває в одній з палат Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Опісля цього випадку, падіння частин будинків не припинилося: днями над головами коломийців «пролетів» карниз, який відпав від будинку, що на площі Шевченка, у приміщенні якого нині знаходиться магазин «Кая». На щастя, постраждалих немає, проте такі події змусили владні структури замислитись над цією проблемою.

У міському відділі містобудування та архітектури переконані, що такі випадки – знак згори, тому час братися до справи. Головний архітектор Юрій Процюк остаточною причиною обвалу вважає старі австрійські будівлі, у яких вичерпався термін придатності. «Вік будинків робить своє. Аби якось протидіяти таким ситуаціям, варто проводити поточні ремонти. Деякі карнизи, які не мають складного автентичного декору, можна замінити на полегшену структуру, – зазначив Юрій Процюк. – Якщо ж повертатися до балкону, який впав, то там була технічно неправильно виконана робота. Ззовні він був оббитий вагонкою, проте всередині ніхто не бачив, що там робиться. А там постійно була волога, таким чином просто прикрили критичний стан балкону».

У Коломиї налічується приблизно півсотні аварійних приміщень, повідомляють у ратуші міста. Проте зайнятися їхнім ремонтом чиновники не поспішають, усе списують на нестачу коштів. За їхніми підрахунками, ремонт одного балкону містові обійдеться у 10 тисяч гривень, а це на нинішній день немалі кошти. Хоча роботи обіцяють проводити. Головний архітектор Коломиї стверджує, що ніхто не приховував те, що балкон аварійний, про це йшлося навіть у попередженні, наклеєному на дверях. Очевидиця нещасного випадку Юлія Василівна розповідає, що сама перелякалася після побаченого. «Мене охопив страх, коли я побачила, що сталося. Чоловік лежав та кричав від болю, – розповідає жінка. – Тисячі разів йшла мова про те, що балкон чекає така доля».

Про те, що і будинок на площа Шевченка матиме схожий сценарій, переконаний власник магазину «Кая» Андрій Блєнов.

– Увесь будинок, де і знаходиться наш магазин, у жахливому стані. Щодня з нього обсипається штукатурка, а підвали – давно затоплені, у них постійно стоїть вода, – розповідає Андрій Блєнов. – Фасад у дрібних тріщинах та не припиняє руйнуватися. Коли у 2001 році проводили ремонт по цілій Коломиї, біля нашого будинку встановлювали бруківку. Майстри пошуміли вібратором, а по стінах пішли тріщини.

Обійшовши довкола увесь будинок, ми переконалися, що він справді перебуває у жахливому стані. Неозброєним оком можна помітити, що на інші карнизи чекає така сама доля. Пан Блєнов стверджує, що карниз над магазином до цього випадку неодноразово падав. «Не потрібно бути фахівцем, аби це зрозуміти. Можна побачити, як виглядає та частина карнизу, що залишилася», – розповів чоловік.

Поки чиновники у своїх кабінетах тільки вирішують, як діяти з аварійними приміщеннями, будівлі тим часом динамічно обсипаються. Попередні два випадки дивом не закінчилися трагедією – всі залишилися живими. Проте «будівельний» сценарій міг піти іншим чином. Головний архітектор Юрій Процюк каже, що міська рада зараз шукає методи впливу, насамперед на мешканців Коломиї. Адже більшість людей робить ремонт фасадів, не проконсультувавшись з відділом містобудування та архітектури, тим самим наносячи шкоду будівлі. «На сесії міської ради прийняли рішення про необхідність розробити правила благоустрою у новій редакції, – поділився планами Юрій Процюк. – Бо положення теперішніх правил є неактуальними. За наданою інформацією, зараз у Кабінеті Міністрів розробляються типові правила благоустрою України, на базі яких ми й робитимемо редакцію. До нас прийшла підказка згори, що цим питанням потрібно зайнятися. А прокуратура нехай вже визначає, хто нестиме відповідальність». У відділі повідомили, що у відповідних договорах між балансоутримувачем та орендарем чітко прописано, хто повинен проводити поточний та капітальний ремонти. Тому коломийці теж повинні над цим питанням задуматися.

Нещасні випадки з «летючими» елементами декору можуть трапитися у будь-яку хвилину. Австрійські будівлі вже не мають колишнього стану якості. Варто лише пройтися середмістям, щоб побачити тріщини на будівлях та обвалені елементи декору. Аби не потрапити під «дощ» із штукатурки чи цегли, потрібно провести капітальний ремонт. Напевне, коломийським будівлям він зараз неабияк потрібний.

Джерело: Коломийські Вісти