друкувати


Частинами і без пені можна сплатити заборгованість до Пенсійного фонду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-24 03:10:48

Борги до Пенсійного фонду відтепер можна сплачувати частинами протягом двох років. Та ще й без пені і штрафів. Докладніше – начальник відділу надходження доходів головного управління Пенсійного фонду України в області Ольга Смеречанська.

– Сплачувати можна, це правда, – підтвердила Ольга Мартинівна, – але є одна умова: підприємство укладає з Фондом угоду про розстрочення сум заборгованостіборгу.

Таке погашення заборгованості стало можливим завдяки Закону України №4814-VI «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України, який набув чинності 12 червня 2012 року. Закон передбачає розтермінування сум заборгованості зі страхових внесків, що утворилася до 31 грудня 2010 року.

– Яким чином і на який період укладається договір?
– Із відповідною заявою слід звернутись протягом найближчих шести місяців до територіального управління ПФУ. Заяви, що надійшли пізніше шестимісячного строку з дня набрання чинності Законом № 4814, не розглядаються.

Пенсійний фонд вивчає дані особового рахунку і укладає з платником договір на виплат упродовж 24 місяців, – пояснює Ольга Смеречанська. – Але при умові, що підприємство не має боргів по єдиному соціальному внеску. І лише після виконання договору «розстрочки» підприємство має право на списання штрафів і пені, пов'язаних з цією заборгованістю. При цьому врахуйте, що списуватись можуть не лише нараховані і не сплачені пеня і фінансові санкції, але й ті, які підлягають нарахуванню ( навіть пеня і штрафи з єдиного соціального внеску списуються).

– Яка користь Пенсійному фонду?
– Вигода в тому, що Закон надає можливість працювати тим підприємствам, які акумулювали певну заборгованість. Вони мають шанс без штрафів і пені погасити заборгованість з єдиного соціального та страхових внесків, а це означатиме, що застраховані люди матимуть право на пенсійне страхування.

Інтерв’ю взяв Володимир Криворучко.

Довідково:

На сьогодні у Пенсійному фонді налічується 548 підприємств з дієвим статусом боргу, які мають право на розтермінування.

У першу десятку найбільших боржників Пенсійного фонду області увійшли:

1. Філія «Спілловер» Шкіряний завод» (м.Івано-Франківськ) – керівник С.Ф. Клімов – 992,9 тис. грн,

2. ТзОВ «Завод «Техмаш» (м.Калуш) – керівник В.В. Карпінський – 879,7 тис. грн,

3. ТзОВ «Машинобудівний завод «Автоливмаш» (м.Івано-Франківськ) – керівник А.Г. Зуб – 730,3 тис. грн,

4. ТзОВ «Живиця-Плюс» (Долинський район) – керівник О.В. Анісковцев – 650 тис. грн,

5. Державне підприємство дослідне господарство «Перемога» (Тисменицький район) – керівник В.М. Юрчило – 554,7650 тис. грн,

6. ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана» (м.Калуш) – 4246,3 тис. грн,

7. Спільне українсько – ізраїльське підприємство ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда» (м.Коломия) – керівник П.Є. Ладиженський – 356 тис. грн,

8. ЗАТ «Колопапір» (м.Коломия) – Р.Д. Бабуцидзе – 323,6 тис. грн,

9. ТзОВ «Еталон» (Тисменицький район) – Лобай Р.Р. – 269,8 тис. грн,

10. Коломийський експериментальний завод програмованих радіоелектронних учбових терміналів «Прут» (м.Коломия) – керівник А.М. Бойків – 212,8 тис. грн.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області