друкувати


М.Вишиванюк: "мовний" законопроект – вимога Євросоюзу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-24 02:10:34

Ухвалення Закону «Про засади мовної політики» є виконанням вимог Євросоюзу і, зокрема, положень Європейської Хартії про регіональні мови, - стверджує голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

За словами очільника Прикарпаття, він піднімав питання «мовного» закону під час минулотижневої зустрічі з Президентом України.

«Президент в курсі тривог, які є у суспільстві, - зазначив пан Вишиванюк, - він добре знає добре поінформований. Україна була, є і залишається прогнозованою державою, яка послідовно виконує усі взяті на себе зобов’язані перед Європейським Союзом, в том числі і Хартію про регіональні мови, яку було ухвалено ще 1995 року».

Як стверджує губернатор, саме положення Хартії і тиск європейського співтовариства зумовили прийняття «мовного» закону. Разом з тим, у глави держави є певні зауваження до проголосованого тексту. Крім того, з метою визначення відповідності тексту законопроекту європейським стандартам Президент передав його на розгляд європейської експертної комісії. Надалі В.Янукович має намір повернути законопроект разом з висновками комісії та власними зауваженнями на доопрацювання в парламент.

Голова ОДА стверджує, що Закон в будь-якому випадку буде прийнято і вступить в дію. Однак, позиція глави держави полягає в тому, щоб у законі обов’язково було закріплено: єдиною державною мовою в Україні є мова українська.

«Українська мова в Україні є державною, - говорить пан Вишиванюк, - але в той же час буде забезпечене і право національних меншин на вільне користування їх національними мовами».

Автор: Сергій БІЛИЙ