друкувати


В.Сікора: Цьогорічний чемпіонат майже рівний за майстерністю, кадровими та фінансовими можливостями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-20 05:30:28

Футбол на обласному рівні у нас у великій пошані. Причому віддавна прикарпатські уболівальники віддають перевагу не матчам чемпіонатів України з участю наших команд майстрів, а обласним першостям. А тепер тим паче, бо нині на вищому рівні, власне, нема вже й кому виступати. Звичайно, щороку чемпіонати області не завжди проходять гладко: хтось виривається в лідери, хтось з певних причин падає, хтось банкрутує і не завершує спортивної дистанції. Попри всі болячки керівництву обласної федерації футболу завжди вдається нормалізувати становище, щоб гідно завершити футбольний марафон.

Яким у цьому сезоні було перше коло, моя розмова із заступником голови обласної федерації та її виконавчим директором Василем Сікорою.

Заїжджі футболісти дають результат

- Пане Василю, крім цих двох посад, ви ще очолюєте чи не основний підрозділ обласної федерації футболу - комітет з проведення змагань. Щоб добре організувати їх, напевно, потрібна відповідна підготовка...

- Щороку вона є традиційною. Тобто для команд організовуються турніри на «Кубок Підгір’я» і «Кубок федерації», пам’яті Мирослава Думанського. Крім того, проводимо засідання громадських комітетів федерації, які мають безпосередній стосунок до організації обласного чемпіонату та розіграшу кубка області. Там обговорюють і вносять пропозиції до проекту нового регламенту змагань. Цей проект і календар ігор також розглядають на розширеній нараді представників клубів. Всі пропозиції узагальнюють і подають на затвердження виконкомові федерації.

До обласних змагань готуються й арбітри, інспектори і делегати чемпіонатів першої та другої ліги, котрі їх обслуговують. Власне, арбітри здають нормативи з фізичної та теоретичної підготовки.

- Перша футбольна ліга - основна ланка чемпіонату. Якщо глянути на минулосезонну підсумкову першоколову турнірну таблицю і порівняти її з нинішньою, ми тут на верхніх щаблях побачимо великі зміни. Здається, їх насамперед привнесли яремчанські «Карпати», котрі після річної перерви знову взяли участь в розіграші та стали лідерами. Щоб із верхівкою якось розібратися, зачепимо і яремчанців. Чому торік вони зійшли з футбольної дистанції, а тепер завдяки чому поновилися? Що сьогодні представляє собою цей колектив? Звідки кадри, адже місцевих, можливо, дуже мало або вони взагалі не присутні?

- На мою думку, цьогорічний чемпіонат серед його учасників майже рівний за майстерністю, кадровими та фінансовими можливостями. За винятком хіба що кількох команд, як, наприклад, ФК «Битків» чи «Сокіл» з Угринова. Словом, якщо проаналізувати матчі першого кола, то майже всі вони проходили в безкомпромісній боротьбі й результати їх були непередбачуваними. Приміром, «Яспіль» з Ясенева Пільного, який перебуває на 13-й турнірній сходинці, на виїзді добивається нічиєї з торішнім чемпіоном області - коломийськими «Карпатами» - 0:0. «Галичина-Вапно» з Галича в Яремчі мирно розійшлася з теперішнім лідером чемпіонату - місцевими «Карпатами» - 2:2.

Щодо яремчанських «Карпат» і їх відсутності у торішньому чемпіонаті скажу таке: від керівництва клубу надійшов лист про те, що команда в змагальному сезоні-2011 не братиме участі. Чому? Питання не до мене, а до тих, хто надсилав листа. Натомість на початку нинішнього року з Яремча надійшов ще один лист до федерації, але вже іншого змісту: з проханням ввести до складу учасників першої ліги. Тоді ж розглядалися ще два подібні до цього звернення з боку ФК «Калуш» і ФК «Битків», який замінив надвірнянський «Бескид». На засіданні виконкому федерації всі ці прохання було задоволено.

Повертаючись до яремчанських «Карпат», - чи там виступають місцеві, чи заїжджі футболісти, - питання теж не до мене. Наш регламент допускає, що в командах можуть грати легіонери, а ми знаємо: «Карпати» хочуть здобути чемпіонське звання. А якщо немає сильних місцевих кадрів, яремчанці «виїжджають» на турнірний верх завдяки легіонерам. Загалом, наскільки знаю, повернулися ті гравці, котрі виходили на поле два роки тому.

Невдалий старт

- Найбільша першоколова сенсація - команда «Кроно-Карпати» з Брошнева-Осади. Як-не-як, дорослі футболісти на другому місці, а юнаки - на першому. Чи не правда, рідкісний випадок. Такий успіх має, мабуть, своє підґрунтя. Яке саме?

- Я б сказав, що це не є аж такою сенсацією сезону. Футбольний клуб очолили досвідчені та відповідальні люди, чітко відрегульовано його роботу. Третій рік поспіль команда фактично виступає одним складом, її тренером є кваліфікований фахівець Василь Качур, котрий свого часу виступав за професіональні колективи майстрів. Безумовно, без фінансової підтримки місцевих бізнесменів «Кроно-Карпати» не мали б такого успіху.

- У нинішньому першому колі, порівняно з минулим, з числа лідерів першої ліги найбільш стабільно змагаються чемпіони області - коломийські «Карпати»: торік четверте, а тепер - третє місце і богородчанський «Газовик» - третє і четверте. А от тлумацьке «Придністров’я» значно здало свої позиції. Чому?
- «Карпати», зрозуміло, хочуть захистити свій титул, а «Газовик» - увійти до трійки призерів. Ще попереду вперта боротьба за верхні турнірні позиції, тож «Придністров’я», яке перебуває на шостому місці, намагатиметься надолужити згаяне і створити здорову конкуренцію своїм лідируючим суперникам. Нинішня позиція тлумаччан за межею призерів - просто невдалий старт команди.

Сільська влада відмовилася допомагати

- У чемпіонаті області нестабільною є нечисленна друга ліга. Нагорі там теж є певні зміни. Як чемпіон косівська «Гуцульщина» перейшла до першої ліги, а куди подівся бронзовий медаліст - «Колос» із П’ядиків? До того ж цікаво знати про проведення суперництва в другому дивізіоні.

- В останні роки «Колос» із П’ядиків дорослим і юнацьким складом виступав стабільно завдяки меценату Василеві Ніколенку. Він врешті-решт і надалі хотів фінансово підтримувати команду за умови допомоги з боку місцевої сільської влади. Та, на жаль, вона відмовилася це робити, тому «Колос» не подав заявки навіть на чемпіонат Коломийського району.

У нинішньому сезоні в другій лізі на поле виявили бажання виходити футболісти десяти команд. Мало, звичайно. Подекуди - через брак коштів - віддають перевагу чемпіонатам районів, а не області. А загалом чудові показники у «Карпат» з Кут, котрі в силі гідно конкурувати з колективами першої ліги. Для повного уявлення наведу один приклад. У розіграші кубка області «Карпати» дійшли до півфіналу, де у двох матчах зустрічатимуться з яремчанськими «Карпатами». А до цієї кубкової стадії, починаючи з 1/16 фіналу, вони перемогли першолігові делятинський «Прут» - 2:0, богородчанський «Газовик» - 2:0 і долинський «Нафтовик» - 5:2. За такий успішний старт треба висловити велику подяку не лишень футболістам, а й керівникам клубу Миколі Кушніруку та Миколі ільницькому.

Серед друголігівців слід також відзначити самобутні команди «Славія» з Отинії за сприяння депутата обласної ради Олександра Левицького; «Хутровик» з Тисмениці за сприяння підприємця Богдана Секрети, ФК «Сваричів» за сприяння підприємця Любомира Трегера. Цього року дебютантом стала команда СК «Граніт» з Тлумача. Тож цей районний центр уже має своїх представників у двох лігах. і насамперед завдяки великому любителю футболу голові Тлумацької РДА Василеві Сеніву.

Шкода, але друга ліга чисельно ще може зменшитися. У кінці першого кола до федерації надійшов неприємний сигнал про припинення участі в чемпіонаті області «Черемошу» з Верховини через фінансові негаразди. Тому хочеться висловити сподівання, що керівництво району цього не допустить і «Черемош» надалі представлятиме гірський регіон у чемпіонаті.

Не з’являлися на ігри

- Щороку під час проведення чемпіонатів більшою чи меншою мірою трапляються різні порушення. Які зафіксовано цього разу в першому колі?

- Загалом чемпіонат проходить за регламентом. Правда, не обходиться без його порушень. Зафіксовано недисципліновану поведінку окремих представників клубів щодо дій суддів на полі, нас не задовольняє матеріально-технічна база в «Сокола» з Угринова, «Гуцульщини» з Косова, «Нафтовика» з Долини, «Яспіля» з Ясенева Пільного.

Остання команда не з’явилася на кілька поєдинків: на кубковий в Коломию з «Карпатами», юнацьким складом удома з «Галичина-Вапном», в останньому турі двома складами в Городенку з «Пробоєм». За такі порушення контрольно-дисциплінарний комітет федерації зарахував технічні поразки. Ще одна неявка згідно з регламентом викинула б Ясенів Пільний за борт змагань. Відтак керівництво клубу запевнило, що всі фінансові та кадрові питання вже вирішено і «Яспіль» надалі не відходитиме від затвердженого регламенту.

Були й інші порушення. Через поважні причини траплялися запізнення на матчі. Не відбувся матч у Яремчі юнацьких складів між «Карпатами» і «Пробоєм» з Городенки через неготовність до гри футбольного поля. Не відбувся поєдинок дорослих складів в Угринові між «Соколом» і делятинським «Прутом», бо окремі футболісти господарів відмовилися виходити на поле нібито через грошову заборгованість клубу. Всі ці порушення розглядає контрольно-дисциплінарний комітет і приймає відповідні рішення.

Помилки в суддівстві

- Болюча тема - суддівство. Воно стало кращим чи гіршим?

- Порівняно з минулим першим колом сьогодні важко давати якісь оцінки. Попереду - підсумкове засідання федерації щодо організації та проведення першої частини чемпіонату, і тоді буде також зроблено глибокий аналіз роботи суддівського корпусу. Помилки, зрозуміло, були, як і покарання, згідно з регламентними документами. Ось вам прізвища арбітрів-порушників: Роман Остапчук, Мирослав Шевчук, Мар’ян Будункевич, Віталій Карнаух, Богдан Боднар, Любомир Маланюк, Мирослав Дмитрук, Володимир Тинів, Ярослав Куш, Андрій Нізола, Володимир Перепічка, Мирон Острижнюк, Тарас Дем’янчук.

- І насамкінець, пане Василю, коли розпочнеться друге коло чемпіонатів області?
- У зв’язку з участю коломийських «Карпат» в аматорських всеукраїнських змаганнях матч першого кола «Карпат» з долинським «Нафтовиком» проводитиметься 2 серпня. А от друге коло у двох лігах стартує
5 серпня.

Автор: Богдан БІЛЕЦЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА