друкувати


На Прикарпатті з’явилось ще одне опозиційне об’єднання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-18 03:30:01

Діючий та два колишніх мери міста Івано-Франківська, а за сумісництвом, лідери обласних організацій Української народної партії, партії «Наша Україна» та Конгресу українських націоналістів – Віктор Анушкевичус, Зіновій Шкутяк та Богдан Борович представили вчора прикарпатським журналістам ще одне опозиційне об’єднання – так звану «Об’єднану патріотичну опозицію політичних партій та громадських організацій».

Створене 7 липня цього року на Форумі патріотичних сил України у Києві, нова опозиційна структура об’єднала не тільки вище вказані три політичні партії, а й близько трьох десятків громадських організацій національно-патріотичного спрямування, в тому числі ВУТ «Просвіта», «Меморіал» та Союз офіцерів України.

Як стверджує лідер обласної структури УНП, чинний міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус, Івано-Франківськ став локомотивом об’єднання. Мер навіть похвалився, що поставив лідеру своєї партії Юрію Костенку ультиматум: мовляв, він вийде з лав партії, якщо об’єднання не станеться. При цьому наріжним каменем об’єднання стала правоцентристська, спрямована на захист українства ідеологія його учасників. Власне, ідеологія, за словами Віктора Андрюсовича відрізняє «патріотичну опозицію» від опозиції об’єднаної, створеної на базі КОДу, де, мовляв, ідеології як такої немає, а є поєднання елементів лібералізму, лівоцентризму та навіть лівих поглядів.

В свою чергу Зіновій Шкутяк пояснив створення об’єднання саме на базі «Нашої Україну» тією обставиною, що саме консолідація політичних сил навколо «Нашої України» здобували найбільші перемоги демократичних сил, в тому числі перемогу національного масштабу в 2004 році.

Як стверджують політики, нове утворення працюватиме в напрямку розбудови єдиної правоцентристської політсили, проте остаточні рішення з даного приводу мають прийняти партійні з’їзди, які пройдуть 31 липня. Тоді ж можна буде говорити про кандидатів від нової опозиції на цьогорічних виборах.

Автор: Сергій БІЛИЙ