друкувати


В Україні майже 15 тисяч полігонів для захоронення ТПВ, що становить 3% території країни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-18 02:30:16

Німецькі експерти-екологи, які нещодавно вивчали стан поводження з твердими побутовими відходами в Україні, зробили досить невтішні висновки: ми за крок до екологічної катастрофи.

Про це «Коломия ВЕБ Порталу» розповів нещодавно керівник Національного проекту з утилізації ТПВ «Чисте місто» Богдан Баласинович.

З його слів, в 2011 році в Україні було утворено загалом 54 мільйони кубічних метрів твердих побутових відходів, 95% з яких захоронюється сьогодні на полігонах. Таких полігонів в нашій державі сьогодні налічується майже 14,5 тисяч: 4,5 тисяч офіційних і понад 10 тисяч неофіційних, тобто загалом близько 3 % території України завалено сміттям.

«Тобто що ми маємо сьогодні у нашій країні? – говорить пан Баласинович, - Маючи найкращі в світі чорноземи, ми дозволяємо собі таку розкіш – засмічувати нашу землю твердими побутовими відходами… Як наслідок, – продовжує керівник проекту «Чисте місто», – забруднення підземних вод, підземних горизонтів і емісія СО2. Якщо взяти питання фільтрату, воно не вирішено в жодному місті. Це проблема, тому що продукти бродіння і продукти розпаду – вони всі потрапляють у вигляді фільтрату у підземні водні горизонти, а сміття – загальновідомо – сьогодні є дуже технологічним. Це не тільки органіка, це електронні прилади, це лампочки, батарейки, ПЕТ… І все воно в процесі бродіння-гниття створює ситуацію, коли важкі метали потрапляють у воду і отруюють навколишнє середовище».

Як стверджує керівник «Чистого міста», для порівняння у Німеччині при чисельності населення у 82 мільйони людей, тобто в 1,8 рази більше, ніж в Україні, сьогодні на існує всього 162 полігони для зберігання ТПВ.

«Зате, – говорить Б.Баласинович, – в Німеччині є кілька сотень сміттєпереробних комплексів, 76 сміттєспалювальних заводів і практично кожне місто має сміттєсортувальні станції. І питання роздільного збору навіть не обговорюється, тому що всі знають: в Німеччині, в Австрії роздільний збір є найкращим… В цивілізованих країнах захоронюється не більше 40% ТПВ… Ми навіть не пасемо задніх. Ми просто в доісторичному періоді».

Автор: Сергій БІЛИЙ