друкувати


Навчання "Репід трайдент – 2012" обіцяють бути цікавими і корисними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-17 02:45:32

Сьогодні у багатонаціональному штабі міжнародних командно-штабних навчань «Репід трайдент - 2012» тривала підготовка до командно-штабного тренування, а також тактичного навчання з підрозділами, які будуть безпосередньо в полі виконувати поставлені перед ними завдання.

- Ці дві фази будуть відбуваються одночасно з понеділка по четвер, - розповів контролер-спостерігач полковник Василь Школяренко. - Загалом на навчання прибуло близько 40-ка спостерігачів, які будуть поділені по штабам і підрозділам. Вони контролюватимуть як ведеться робота з документами, вироблення замислу, прийняття рішення командира тощо. Кожен має своє завдання чи скажімо по роботі з особовим складом, розвідці, оперативної служби, логістики, зв’язків з цивільним населенням тощо…

За задумом командно-штабна фаза відповідатиме ситуації в одній з провінцій Афганістану, а польова фаза організовуватиметься відповідно до реальної обстановці на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Головне завдання зайняти зону відповідальності двома бригадами багатонаціональними і українсько-американським складом під керуванням вищого штабу. Для більш реалістичності навчань була створена група рольових ігор яку очолив майор Збройних Сил королівства Швеція Петер Шельберг.

- Головна наше завдання якнайкраще імітувати поліцейські органи, місцевих жителів регіону в якому виконують свої завдання військовослужбовці об’єднаних бригад, - розповів майор Збройних Сил королівства Швеція Петер Шельберг. - Зараз ми займаємось розробкою сценарію, відпрацюванням відних відповідно до яких ми будемо переодягатись або фермерами або поштарями або ще кимось і будемо звертатись до солдат чи офіцерів, які зайняли територію.

Такі дії зможуть краще підготувати солдат і офіцерів до контактів з місцевим населенням під час миротворчих операцій. Адже не всі жителі сприйматимуть людей у військовому однострої по дружньому. Будуть і ті, хто поставиться до цього вороже. Але з тими і тими потрібно знаходити спільну мову, допомагати і вирішувати питання. Забігаючи вперед можна сказати, що на учасників навчань чекатимуть цікаві і складні завдання. Однак завдяки цьому по завершенню «Репід трайдент - 2012» вони отримають унікальний і потрібний досвід.

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України