друкувати


Відновлене джерело через місяць "утекло"...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-16 04:30:04

Наприкінці травня в Івано-Франківському парку культури та відпочинку ім. Т.Шевченка відкрили відновлене природне джерело, а вже через місяць із нього... перестала текти вода.

«Галичина» інформувала про те урочисте відкриття, отож нам небайдужа доля джерела, яке струменіло собі впродовж усієї 115-річної історії парку і ще раніше, коли тут була діброва. Власне, намір захистити його від забруднення та виснаження, аби відвідувачі парку могли напитися смачної прохолодної води, а жителі прилеглих до парку вулиць - набрати її для своїх домашніх потреб, втілився у досить затратні роботи з реконструкції старого джерела. Їх загальна вартість становила 206 тис. грн: 20 тис. із них - це внесок громадської організації «Здорова дитина», яка об’єднує навчальні заклади обласного центру, по 93 тис. - міської ради та спільного проекту Програми розвитку ООН і компанії «Кока-Кола» (за підтримки ТМ «BonAqua») «Кожна краплина має значення».Нагадую ці цифри читачам, бо в розміщених на інтернет-сайтах повідомленнях інформагенцій та ЗМі про пересихання відновленого паркового джерела фігурує лише близько 100 тис. грн. Отож ми спитали начальника управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдана БІЛИКА:

- Хіба не було зрозуміло, що в разі посухи вода із джерела взагалі перестане текти? Адже уже в день відкриття його після реконструкції вода з краника текла тоненькою цівкою. У травні дощів було вдосталь, а от перший місяць літа видався сухим. Як і слід було сподіватися, тепер іванофранківці, чимало ЗМІ звинувачують мерію в марнотратному використанні грошей з міського бюджету. Не кажу вже про кошти ПРООНівські...

- Саме джерело ми особливо не реконструювали - розраховували на стабільний дебіт води, характерний для нього в останні роки. Однак, мабуть, таки і на стан цього природного джерела негативно вплинув тривалий період бездощів’я у червні. Втім, за словами спеціалістів, джерело в міському парку й далі б‘є, але вода «тікає» в землю. А значить, треба просто опустити нижче трубу, по якій вода з нього надходить у краник. і вже найближчим часом джерело відкриють, зроблять цю невелику технологічну операцію й заново його зацементують. Необхідні для цього кошти - дещиця порівняно з усією вартістю робіт, які було виконано для облагородження джерела з тим, щоб воно стало компонентом довколишнього природного ландшафту, одним з елементів паркового дизайну. Основна частина грошей пішла на ремонт альтанки, впорядкування території навколо джерела, влаштування зручного доступу до нього.

- Отже, ви не згідні з такими оцінками реконструкції паркового джерела в інформаціях на інтернет-сайтах, як «марнотратство», «афера з коштами»?

- Такі оцінки не мають під собою жодних підстав і доказів. Бо насправді не пропали кошти ні з міського бюджету, ні ПРООНівські, ні ті, які зібрали члени громадської організації. Тим паче, що, як ви, мабуть, пригадуєте, одразу після відкриття відновленого джерела я в інтерв’ю журналістам робив обмовку про наступний етап робіт - здійснимо запропоновані фахівцями інженерні заходи для збільшення дебіту джерела.

- Автор однієї з інформацій в інтернеті пише: «У день відкриття відновленого джерела івано-франківські комунальники обіцяли підняти рівень води у міському озері до 40 сантиметрів, через що джерело мало б бити з більшою силою»...

- Тут усе перекручено. По-перше, реконструкцією паркового джерела займалися не комунальники, ми наймали для цього приватних осіб, котрі мають відповідний досвід. Вони, до речі, тепер завершують облаштовувати на початку вул.Ленкавського, в районі шкірфірми, природне джерело з напрочуд сильним дебітом води, що для всього міста вистачить (!), яке і в найпосушливіші роки не пересихало. А після його відкриття повернуться до джерела в парку. Автор же інтернетівської інформації, очевидно, сплутав: ідеться про так звану ізоляцію, тобто забетонування, берегів не в міському озері, бо це просто нереально, а в маленькому озерці, яке, власне, з того джерела отримує воду і без її притоку в ці гарячі літні дні все аж зацвіло. Як стверджують спеціалісти, такий захід дозволить підняти рівень води в озерці, завдяки цьому підніметься рівень підземних вод - тоді й зросте потужність розташованого вище над озерцем джерела.

Отож хотів би запевнити іванофранківців, що завдяки здійсненню вже найближчим часом додаткових інженерних заходів реконструйоване природне джерело в парку ім. Шевченка знову струменітиме на поверхню, аби прислужитися людям, тамувати спрагу дорослих і дітей.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ