друкувати


Як визначати брехунів за їхньою поведінкою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-16 12:30:20

Британським вченим вдалося спростувати відому теорію про те, що брехуна можна розпізнати по очах. Тривалий час існувала думка, що якщо людина дивиться вгору і вправо, то він бреше, а якщо вгору і вліво – значить, говорить правду.

Вчені з Единбурзького університету та університету Харфордшір провели ряд досліджень і довели, що це міф.

Зв'язок між тим, що людина говорить, і тим, куди дивиться, був одним з основних методів нейролінгвістичного програмування (НЛП) – методу дослідження людської поведінки. Згідно заявленої теорії, коли правша дивиться вправо, він, швидше за все, "моделює" вигадані події. Відповідно, якщо людина дивиться вліво, він згадує те, що було насправді.

На підставі цієї теорії був проведений тест, під час котрого добровольці повинні були по черзі говорити правду і брехати перед камерою. Після цього іншій групі піддослідних було запропоновано переглянути "фільм" і визначити, хто опинився брехуном.

"Велика частина громадськості вважає, що певні рухи очей є прямим доказом того, що людина говорить неправду. Наше дослідження підтвердило, що подібна теорія не має підстав, і тепер прийшов час відмовитися від такого підходу виявлення брехні", - каже професор Единбурзького університету доктор Кароліна Ватт.

Професор Харфордшірского університету Річард Вайсман упевнений, що необхідно відмовитися не тільки від даної теорії, а й від розголосу принципів НЛП. На його думку, громадськість не повинна знати методів психологічного аналізу і тим більше користуватися ними в повсякденному житті.

Проте професор Вайсман каже, що залишаються п'ять способів розпізнати неправду. Брехун часто підкреслює свою причетність до події. Він часто повторює займенника "я", "мені", "мене", підсвідомо намагаючись довести свою насправді сумнівну причетність до оповіді.

Брехати не так-то просто, тому для того щоб сконцентруватися, людина намагається мінімізувати свої рухи, "завмирає".

Однією з ознак також є постійні паузи і вигуки "уммм .., аааа .., еее ...".

Нарешті, брехун нервує, тому починає розмахувати руками або смикати волосся під час розмови.

Джерело: ТСН