друкувати


Їсти кавуни й дині треба максимально обережно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-11 03:10:31

Їсти кавуни й дині треба максимально обережно, бо ці дві культури максимально накопичують нітрати. Лікарі радять не давати ягід дітям до 3 років і в жодному разі не купувати їх розрізаними, бо у спеку там розмножується кишкова інфекція, йдеться в сюжеті ТСН.

Лікарі кажуть, у здорової людини нітрати можуть накопичуватися, цей процес невідчутний, але хворим людям неперевірений кавун краще не їсти.

"Коли нітрати потрапляють в організм, вони утворюють такі небезпечні речовини, як нітроза міни. Це найсерйозніший концераген. Вони можуть накопичуватися в організмі здебільшого в печінці. Виникає гастрит, холецистит, панкреатит", - пояснює лікар-дієтолог Оксана Скиталинська.

Фахівці вміють розрізняти кавуни, процес достигання яких пришвидшували хімікатами, без лабораторних досліджень – на око.

"Якщо прожилки білі і товсті, вони не дивлячись на той сертифікат розуміють, що там значна доза нітратів", - пояснює експерт плодоовочевого ринку Ігор Стрелюк.

Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше.

Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається в серпні, але через спеку цьогоріч ягоди вже масово дозріли в усіх регіонах. І нині ймовірність натрапити на плоди з величезним вмістом нітратів – мінімальна. Головне – не купувати їх при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатним для вживання.

Джерело: ТСН