друкувати


Фестиваль дитячого естрадного мистецтва "Зорепад" у Коломиї відроджують

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-10 03:30:23

Починаючи з 2001 року до писанкової Коломиї напередодні святкування Дня міста щороку з’їжджалася численна кількість юних виконавців на традиційний фестиваль дитячого естрадного мистецтва «Зорепад». Проте через недофінансування пісенне свято для наймолодших музикантів та танцюристів не проводилося останніх п’ять років. Але цьогоріч Коломия за підтримки міського голови Ігоря Слюзара вирішила виправити ситуацію: з 16 по 19 серпня на центральну площу біля Ратуші організатори скликають талановиту молодь не тільки Прикарпаття, але й цілої України та зарубіжжя.

Вдалий досвід проведення фестивалю доводить, що подібне дійство стає добрим поштовхом для розвитку дитини у музичному напрямі. Серед учасників «Зорепаду» були виконавці, які зараз стали відомими на рідних просторах та продовжують далі розвивати вокальні здібності, до них варто віднести співачку Світлану «Весну», аслужену артистку естрадного мистецтва України Ірину Шабан, академічного виконавця Юрія Самойлова, який наразі співає на закордонній сцені, Назарія Слюсарчука, що у 2006 році представляв Україну на дитячому Євробаченні. Не дивним для засновниці фестивалю заслуженої артистки України Алли Кобилянської стало те, що щороку, попри тимчасове зупинення дійства, охочі телефонували з метою стати учасниками «Зорепаду».

- Приймати участь у фестивалі «Зорепад» завжди захоплююче, - ділиться думкою пані Кобилянська. – Тут бурлить своє життя – життя музики, співу і танцю. Тут діти радо обмінюються досвідом, знайомляться з друзями по сцені, отримують чималий досвід. Проводячи пісенний фестиваль я помітила, що учасники різняться школами вокалу і танцю, перш за все методикою викладання в них. Тому щороку цікаво дізнаватися, які таланти підкорюватимуть цього разу коломийську сцену.

Варто зазначити, що учасником фестивалю може стати кожен охочий у віці від 5 до 20 років, який володіє музичними здібностями. Підкорюють «Зорепад» у номінаціях вокальний жанр (солісти і колективи) та хореографія за пильного оцінювання суддівського журі, членами якого є заслужені та народні артисти України, діячі культури та мистецтв, співаки і хореографи. На «зорепадову» сцену за роки проведення фестивалю виходили не тільки діти України, але й Канади, Молдови, Грузії, Румунії та Росії. «Учасникам завжди цікаво поборотися за призові місця з іноземними виконавцями, - розповідає директор фестивалю Степан Кобилянський. – Діти приїжджають сюди не просто поспівати чи затанцювати, вони розвивають себе як повноцінних виконавців та шукають свою дорогу у музичному світі. Тому, перш за все, метою проведення фестивалю стало виявлення талановитої молоді, підтримка розвитку дитячого естрадного мистецтва, надання професійних рекомендацій щодо подальшого творчого розвитку учасників».

Заявки, за словами засновниці фестивалю Алли Кобилянської, почали надходити, проте долучитися до кола «Зорепаду» діти зможуть ще встигнути до 1 серпня. Деякі з майбутніх учасників музичного дійства вже розпочали плідну підготовку до конкурсу, аби потім успішно виступити на сцені фестивалю за його умовами з двома концертними номерами, одна з пісень обов’язково повинна звучати української мовою.

Окрім обіцяної насиченої концертної програми, діти зможуть відвідати наймальовничіші куточки Коломийщини. Зокрема, традиційним для учасників стала поїздка до табору «Прикарпатські зорі», де вони не тільки виступають з концертом, але й куштують гуцульську кухню та знайомляться з українськими традиціями. Після прогулянки вулицями Коломиї діти завжди жваво обговорюють побачене, а під час цікавого обговорення ближче знайомляться один з одним. Проте, за словами організаторів, учасники постійно дізнавалися про своїх конкурентів зі сторінок фестивальних буклетів та газет, які напередодні дійства розповсюджувалися між «зорепадівцями».

Цьогорічний фестиваль обіцяє подарувати не меншу порцію якісного співу і танцю та багато позитивних вражень. Організатори вірять, що їм вдасться вдало відродити свято дитячого естрадного мистецтва та що чотири літні дні поспіль у Коломиї звучатимуть дитячі голоси ще не один рік.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти