друкувати


Дует "Писанка": Заворожуючий голос та дзвінкі цимбали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-09 05:30:52

Оксана Савчук та Іван Кавацюк - разом в житті та на сцені. Заворожуючий голос та дзвінкі цимбали, Буковина та Гуцульщина, - так найчастіше описують дует «Писанка». Зародився він спочатку як творчий колектив Чернівецької обласної філармонії у 1990 році, а познайомилися Іван та Оксана за рік до того на фестивалі «Червона рута», посівши призові місця. Відтоді вони ніколи не розлучалися, разом прокладаючи шлях до зірок. Місцем їхнього кохання Іван та Оксана називають Коломию, тому не дивно, що у їхніх серцях завжди житимуть спогади з міста понад Прутом. Виступити з концертом у писанковій Коломиї дует «Писанка» вирішив, не обдумуючи. 8 липня у стінах Палацу культури «Народний дім» відбувся їхній концерт, який пройшов за сприяння голови Коломийської РДА Михайла Негрича.

Коломийці із захоплення споглядали виступ мальовничого колективу, заслуховуючись давно відомими хітами. У репертуарі дуету «Писанка» - щедрівки, колядки, маївки, веснянки, коломийки, великодні пісні. Без останніх, мабуть, і не можна уявити Оксану та Івана, адже зародився їхній дует саме у день святкування Великодня. Відтоді їх люди стали називати «Писанкою», що й переросло у назву колективу. «Нас часто запитують: чому саме «Писанка», а не «Писанки», - розповідає усміхнена Оксана Савчук. – Напевне, ця назва і стала символічною для нас: ми завжди виступаємо як одне ціле. Тому важко дати нам назву у множині». Духовна пісня займає особливе місце в житті сімейного колективу. Тому зі своїм духовним наставником о. Сиротюком дует довгий час створював численні релігійно-освітні програми, плідно працюючи на доброчинній ниві. Не тільки на Гуцульщині та Буковині, але й далеко за їхніми межами відома благодійна діяльність Оксани та Івана. Вони стараються по житті нести добро та силу, які закладені в символі їхнього дуету – писанці.

На концерті мальовничого колективу можна було почути більше хітів у виконанні Івана Кавацюка, адже цей виступ був запланований до його 50-річного ювілею. Іван – музикант з діда-прадіда, він ще школярем відзнявся у музичному фільмі про ансамбль «Смерічка», де, звісно, грав на своєму улюбленому музичному інструменті. Оксана розповідаючи про свого чоловіка, стверджує, що Іван завжди спокійний та врівноважений. Проте коли мова йде про прийняття сімейних рішень, то, безсумнівно, слово пана Кавацюка останнє.

Того вечора важко було злічити оплески, які коломийці подарували дуету. Глядачі разом з Оксаною затягали гуцульські та буковинські пісні. Її голос, відзначають критики, чарівний та заворожуючий, завжди духовно збагачує. Не зміг не закохатися в нього Іван. «Оксана мені одразу припала до душі. Від нашого першого виступу і до сьогодні – ми завжди разом», - розповів цимбаліст.

За роки своєї музичної діяльності дует «Писанка» пройшов чимало фестивалів та отримав багато нагород, отримавши почесні звання заслужених артистів України. Вони стали лауреатами міжнародної премії «Дружба», літературно-мистецької премії ім. С.Воробкевича, нагороджені медаллю «Божої Матері», орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, знаком «Відмінник освіти України». Проте для «Писанки» не важливі нагороди та звання, для них дарувати людям якісну музику – найвища почесть. Вони єдині, а через те й перші, хто простелив українську стежину у світ сучасної духовної пісні. Дует «Писанка» - унікальний та неповторний, як і самі його учасники. Суміш майстерної гри віртуза-цимбаліста та спів ангельського голосу робить своє: шанувальники таланту Івана Кавацюка та Оксани Савчук не зменшуються з роками, навпаки – їхня творчість набирає обертів на теренах національної культури.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти