друкувати


КОЛОМИЯ і ТУРИЗМ: чи відповідають слова дійсності?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-09 02:30:57

Минулого тижня на засіданні Виконавчого комітету Коломийської міської ради було прийнято міську цільову програму «Розвиток туризму у місті Коломиї на 2012-2015 роки».

Наполеонівські плани

Програма спрямована на розв’язання істотних проблем розвитку туризму у Коломиї: посилення туристичної привабливості міста шляхом збереження архітектурних, мистецьких та історичних пам’ятників; розвиток туристичної інфраструктури міста шляхом створення ринку мистецької і сувенірної продукції та туристично-інформаційного центру, удосконалення мережі культурно-розважальних закладів; забезпечення раціонального використання туристичних ресурсів міста; усунення невідповідності об’єктів туристичної інфраструктури та туристичних послуг сучасним вимогам щодо технічної та функціональної якості; забезпечення ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування, приватного сектору та громадськості в управлінні галуззю.

Метою програми є створення взаємовигідних та цілеспрямованих взаємозв’язків у сфері туризму, оптимізація використання туристичних ресурсів, формування міського туристичного продукту конкурентоспроможного на внутрішньому та міжнародному туристичних ринках, забезпечення зростання надходжень до міського бюджету і сприяння соціально-економічному розвитку міста.

Як зазначено у Програмі, заходи на підвищення туристичного іміджу міста реалізуватимуться за кошти з міського бюджету, інвестиційних коштів та інших джерел. Фінансування міської Програми розвитку туризму на 2012-2015 роки з міського бюджету обійдеться в один мільйон гривень, тобто по 250 тисяч гривень на рік.

Досить оптимістичними і прогнозованими є і очікувані результати Програми. Так, протягом 2012-2015 року до Коломиї планується залучити 562 тисячі 610 внутрішніх туристів та 48 тисяч 530 іноземних туристів.

Звичайно, що прийняття такої програми – це добре, якщо влада хоче зробити наше місто туристичним Однак дуже хочеться, щоб усі справи робилися не лише на папері, а й в реальності. Для того, щоб розвинути у Коломиї туристичну галузь, треба докласти максимум зусиль і коштів, у місті ще не досить розвинена туристична інфраструктура, а зацікавити українського чи іноземного туриста лише музеями – замало. Тут потрібен широкий спектр туристичних послуг, аби гості міста захотіли у ньому залишитися. Та чи зможе відділ культури і туризму Коломийської міської ради виконати поставлені перед собою завдання у Програмі за чотири роки – це уже питання часу і грошей.

Думки не сторонніх

Ми звернулися до людей, які безпосередньо причетні до туристичного бізнесу у Коломиї і з досвіду роботи точно знають, що треба зробити у нашому місті, аби туризм став пріоритетною галуззю розвитку економіки.

Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради, зазначила, що Програма розвитку туризму у Коломиї на 2012-2015 роки розроблена на основі програми, яка була прийнята в Івано-Франківській області. У 2011 році програма розвитку туризму у нашому місті закінчилась і тому була необхідність прийняти нову, оскільки без затвердженої програми кошти на розвиток туристичної галузі у місті не виділяються. Пані Уляна наголосила на тому, що розвиток туристичного бізнесу є досить актуальним для нашого міста, але щоб туризм проносив дохід, треба вкласти багато коштів, оскільки у цьому плані ще треба чимало допрацювати, аби отримати бажані результати. «Зараз активно працюємо над створенням у місті інформаційного центру, тому що гості, які приїжджають, хочуть отримати якнайповнішу інформацію про відпочинок у місті. Йдуть переговори з приватними підприємцями, які б стали нашими партнерами і вклали кошти у створення такого центру. Багато коштів потрібно виділяти на промоційну рекламу. У перспективі плануємо створити сайт Коломия туристична, де будемо виставляти всю інформацію про наше місто, різні заходи, фестивалі, які тут відбуватимуться, створити стаціонарний ринок сувенірної продукції» - поділилася планами на майбутнє Уляна Мандрусяк.

Ольга Руданець, директор готелю «Писанка», наголосила на тому, що на засідання виконкому, де приймали Програму розвитку туризму на 2012-2015 роки не була запрошена з невідомих причин, можливо, міська влада не бачить готель «Писанка» в туристичній інфраструктурі міста. На думку пані Ольги, у Коломиї не можна ставити пріоритетним розвиток туризму, тому що пріоритетним він визнаний для Івано-Франківської області в цілому, хоча Коломия у області є не останньою у питанні розвитку туризму, тож так чи інакше наше місто вписується у туристичні пріоритети області. Але для цього треба щось робити, а не тільки говорити. «Для того, щоб у Коломиї туризм став пріоритетною галуззю розвитку економіки міста я пропоную міській владі зробити Коломию туристично-привабливим містом. Маю на увазі поставити на в’їздах і виїздах міста інформаційні щити, на яких би турист міг побачити місця, які можна відвідати у Коломиї, та створити інформаційний центр (якого, до слова, у місті немає), щоб у будь-який час туди міг звернутися турист і отримати необхідну для себе інформацію» - зазначила Ольга Руданець. Також пані Ольга звернула увагу на те, що туризм має починатися з доріг, а вони у нас, як бачимо, у дуже поганому стані. Нагальною проблемою, яка потребує негайного вирішення, - це питання «корчів». Кожне місто, яке хоче отримати статус туристичного, повинно дбати про те, щоб автобус з туристами міг зупинитися по дорозі і вони скористалися туалетом з хорошими умовами, тобто наявність холодної і гарячої води та необхідних засобів гігієни, а не щоб люди бігали попід корчі. Не вистачає Коломиї і промоції, путівників, немає незаангажованого довідника, який би мав розповідати про усе місто, а не лише про окремі бізнеси, які спромоглися заплатити за своє місце у путівнику, буклетів та офіційного сайту, на якому б розміщалася інформація туристичного характеру. Директор готелю сказала, що туризм може стати пріоритетною галуззю міста, оскільки ми живемо у Карпатах, які піддаються круглорічній експлуатації. Однак поки що на туристичний бізнес у Коломиї не варто робити великі ставки.

Ярослава Ткачук, директор Національного музею Гуцульщини і Покуття, акцентувала на тому, що, на жаль, у Коломиї люди, які дотичні до культурного та туристичного життя міста і займаються конкретними справами для покрашення розвитку іміджу Коломийщини, не є ані членами виконкому, ані запрошеними на засідання виконавчого комітету. Мабуть, міська влада вважає за потрібне ігнорувати присутність цих людей, тож про який розвиток туризму у нашому місті можемо говорити. Пані Ярослава зазначила, що Коломия є унікальним історичним та культурним центром, люди хочуть до нас їхати як з-за кордону, так і з інших областей України, однак поки що для них не створені відповідні умови, які б відповідали туристичним стандартам. «Про розвиток у Коломиї туристичного бізнесу говорилося ще на початку 90-их років, коли економічний стан міста був геть занепав. Тоді пріоритетною галуззю розвитку економіки міста вважали розвиток туризму. Говорилося і про створення інфраструктури для туристів. Дуже мало чого змінилося за ці двадцять два роки, усі справи робляться лише на словах. Туристична галузь могла би систематично поповнювати міську казну та для цього потрібна ефективна злагоджена робота депутатського корпусу», - розповіла директор музею. Ярослава Ткачук також додала, що сьогодні у наше місто приїжджають багато туристів і для того, щоб вони залишилися тут, їх потрібно чимось зацікавити: будувати спортивні комплекси, культурні відпочинкові зони, активний, але безпечний відпочинок у нічний час. Людина, яка приїхала до Коломиї і готова залишити тут свої гроші, повинна отримати максимум позитивних емоцій та вражень.

Володимир Гавриленко, власник сувенірної крамниці «Скриня», спілкується з гостями міста чи не щодня. Вони приходять до нього у крамницю, аби купити на згадку про Коломию сувеніри. Чоловік розповів, що найбільше туристи цікавляться автентичними гуцульськими речами: виробами з глини, дерева, бісеру тощо і їм подобається наше місто, однак є одне «але»: усі вони жаліються на те, що у Коломиї дуже мало громадських туалетів, а там, де вони є, то немає відповідного знаку, тож часто доводиться блукати або розпитувати перехожих. Вони навіть за окрему доплату просять пана Володимира, щоб він дозволив їм скористатися туалетом у крамничці.

Коломия очима туриста

Нам вдалося поспілкуватися з групою польських туристів, які приїхали до Коломиї із містечка Бельсько-Бяла. Зупинилися вони у одному з місцевих готелів. Так, як гості міста скористалися послугами туроператора, то вони вже мали заздалегідь складений туристичний маршрут. Пані Магда, яка вперше приїхала до Коломиї, поділилася своїми враженнями. Розповіла, що приїхала до Коломиї лишень аби побачити найбільше у світі яйце – славнозвісну Писанку. В цілому, у Коломиї жінці дуже сподобалося, вона зазначила, що місто затишне, компактне, спокійне, однак жінку бентежить те, що центральна частина міста ховається за зовнішньою рекламою та вивісками, прикриваючи таким чином чудову архітектуру. «У Коломиї ми відвідали два музеї, побували на Площі Героїв, були у костелі, театрі, біля пам’ятника Шевченкові та міської Ратуші. Дивує, що у вас тут багато церков, люди напрочуд привітні і, не знаючи польської мови, намагаються нам щось пояснити, коли ми до них звертаємось. Хотілося б, щоб у вашому місті була вершина, де б можна було подивитися на Коломию з висоти пташиного польоту. Також мене дивує те, що о десятій годині вечора у місті суцільна тиша і всі кав’ярні уже зачинені, у Бельсько-Бяла увечері життя тільки прокидається» - поділилася враженнями пані Магда.

Ще один польський турист пан Томик розповів, що приїхав до Коломиї не так подивитися на музеї, як поїсти гуцульський банош з бринзою. «Мій товариш минулого року відпочивав у Коломиї і розповів, що їв у вас дуже смачну страву - банош з бринзою. Я прийшов у одне кафе, але мені сказали, що можуть приготувати лише банош з грибами, бо бринзи немає. Тоді я звернувся у інший харчувальний заклад і там мені приготували банош. Знаєте, дуже смачно, я би кожен день їв отой ваш банош з бринзою. Такої смакоти я ще ніде не їв». Та не зважаючи на ситий шлунок, чоловік все-таки знайшов недоліки у Коломиї: погані дороги і відсутність по місту гучномовців, з яких би лунали українські народні пісні. Пан Томик навіть висловив своє незадоволення, мовляв, ви – українці, дуже співуча нація, однак з розважальних закладів, що у центральній частині міста, доноситься лише англійська і російська музика, а української майже не чути.

Замість висновків

Як не крути, проблеми розвитку туризму у нашому місті все таки існують. Усі в один голос заявляють, що Коломия туристична, однак у реальності все далеко не так. Безперечно, наше місто має і може чим похвалитися перед гостями, але для цього нічого не робиться. Туристам можна б було показати Кляштор, унікальний цвинтар-некрополь, де спочивають щонайменше 50 осіб, які відомі в Україні, будинок, у якому мешкав імператор Австро-Угорщини Карло, парк Кирила Трильовського. Унікальною історичною пам’яткою міста була б казарма по вулиці Чайковського, яка сьогодні перетворилася на купу цегли, а також кінотеатр «Джерело», де б туристи культурно проводили вечірнє дозвілля, проте і він чекає на вирішення своєї долі. Щороку у Коломиї відбувається кілька фестивалів, але чомусь усі вони схожі одне на одного, потрібно, щоб кожен фестиваль мав свою родзинку, своє життя. Ми пишаємося тим, що маємо народних майстрів та умільців, однак продаємо і купуємо сувеніри, вироблені у Китаї. Парадокс, чи не так? Та як би банально і дивно це не звучало, але туризм у Коломиї має починатися з доріг і туалетів.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда