друкувати


В.Рахміль: У платниках податків ми тепер бачимо клієнтів...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-07-02 03:30:23

У Києві відбувся Перший загальнонаціональний форум працівників органів державної податкової служби України. Взяв участь у ньому і голова ДПС в Івано-Франківській області Віктор РАХМІЛЬ. Ми попросили головного податківця Прикарпаття розповісти про нові підходи й принципи у відносинах податківців і платників податків, на необхідності впровадження яких наголошувалось на тому форумі.

- Ці основні принципи я сформулював би лаконічною тріадою. Ми повинні, по-перше, розуміти потреби наших клієнтів, поважати й цінувати їх; по-друге, довіряти нашим клієнтам; по-третє, допомагати їм, але й водночас невпинно відстежувати тих, хто порушує податкове законодавство. Цими постулатами мають керуватись у своїй роботі всі працівники податкової служби - від її голови до рядового інспектора.

- Ви називаєте платників податків клієнтами?

- Так, платників ми повинні сприймати як наших клієнтів, котрі мають право отримати високоякісний сервіс, - на це націлювали представників податкових органів усіх регіонів держави на загальнонаціональному форумі. Найперше голова ДПС України Олександр Клименко наголошував на неприпустимості посилення тиску на бізнес з боку державних органів - навпаки, податкова служба повинна з фіскального органу трансформуватися в сервісну службу.

Повернувшись зі столиці, я спілкувався з представниками різних підприємницьких кіл і можу з певністю сказати, що стратегія такого реформування нашої служби знаходить однозначну підтримку і серед податківців, і в бізнесовому середовищі. Адже вона спрямована на зростання добровільної сплати податків.

- Про налагодження прикарпатськими податківцями партнерських відносин із платниками податків та забезпечення їм комфортних умов ви говорите уже не вперше. Яка ефективність цієї роботи?
- Я не любитель риторики, а свої твердження будую на конкретних фактах. Тож нагадаю, що свого часу при ДПІ в м.Івано-Франківську ми відкрили Центр обслуговування платників податків, один із перших у державі. ДПС України рекомендувала податковим органам усіх регіонів облаштувати такі в себе. Недавно у Долинській оДПІ відкрито уже восьмий в області Центр обслуговування платників податків. Саме такі центри дозволили підняти на якісно новий рівень виконання податкових процедур, розширити спектр послуг для платників податків, тобто загалом значно поліпшити рівень їх обслуговування.

- Як на мене, партнерські стосунки між бізнесом і податковою службою - це передусім взаємне бажання чути один одного...
- Трансформуємо свою службу в сервісну і для того, щоби краще чути бізнес: його проблеми мають ставати проблемами податківців, спонукати нас до конкретних дій для їх розв’язання. А порушити будь-яку проблему, поставити нам навіть незручні запитання представники бізнесу та громадських організацій можуть на засіданнях Громадської ради при ДПС в області - органу, що діє реально, не на папері.

- Але ж є чимало питань, вирішення яких належить до компетенції не обласної податкової служби, а ДПС України, а то й потребує внесення змін до чинного законодавства...

- Про такі питання обов’язково інформуємо ДПС України. Ось приклад. Як ми почули на засіданні ради, суб’єктам господарювання доводилося звертатися до приватних структур, які видавали їм за плату так звані електронні ключі, необхідні при поданні електронної звітності. і цю проблему вже невдовзі було розв’язано в масштабі всієї країни: відкрито Акредитований центр сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби. Він надає послуги електронного цифрового підпису підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, фізичним особам з можливістю безоплатної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів. Днями почало працювати представництво центру в нашій області, розміщено його в будинку ДПІ в м.Івано-Франківську.

Серед цікавих пропозицій, що надійшли останнім часом від представників малого бізнесу керівництву нашої ДПС, є й така: обмежуватись лише попередженням підприємця в разі виявлення першого порушення. Тобто за результатами фактичної перевірки складати припис на усунення порушень чинного податкового законодавства, який він має виконати, але наразі не застосовувати щодо нього штрафних санкцій. Гадаю, ця пропозиція заслуговує на увагу, її втілення в життя Державною податковою службою сприяло б розвиткові ділової активності вітчизняних підприємців. Адже є вже позитивний для бізнесу прецедент: ввели мораторій на застосування штрафних санкцій до платників єдиного податку за порушення, допущені в період з 1 січня по 31 грудня 2012 року.

Перетворення нашої служби в сервісну можливе також за умови її комунікації з інститутами громадянського суспільства, ЗМІ, найбільшими платниками податків, аби доводити до їх відома інформацію про застосування податкового законодавства, пріоритети діяльності податкової служби, а основне - забезпечити постійний зворотний зв’язок з бізнесом.

- Що означає на практиці запроваджений мораторій на фактичні перевірки органами ДПС малого бізнесу?
- Він діє вже другий рік поспіль, ДПС України вирішила продовжити його до кінця 2012-го. Цей мораторій означає зменшення податкового втручання в господарську діяльність сумлінних платників. Органи податкової служби проводять тільки планові перевірки, для яких відбирають лише підприємства з наявними ризиками ухилення від оподаткування. Підтверджу це знову ж таки цифрами. За п’ять місяців нинішнього року податкові органи області провели 93 планові перевірки, тоді як за такий же час торік їх було 210. За підсумками тих перевірок до бюджетів усіх рівнів дораховано узгоджених податкових зобов’язань на суму 12,4 млн грн.

- А як справа з відшкодуванням підприємствам податку на додану вартість?

- Ми добре розуміємо: затягування повернення господарським суб’єктам ПДВ обертається в кінцевому підсумку програшем для всіх. Адже через те знижується конкурентоспроможність вітчизняних підприємств і створюються штучні перешкоди залученню в економіку інвестицій, насамперед іноземних. Тому, на мій погляд, виявилось вельми своєчасним приведення в дію передбаченого Податковим кодексом України механізму автоматичного відшкодування цього податку, воно вже дає свої плоди. Торік на розрахункові рахунки прикарпатських платників податків відшкодовано 536,7 млн грн ПДВ, в тому числі 266,2 млн грн повернуто вісьмом сумлінним платникам за процедурою автоматичного відшкодування. інакше кажучи, половину всієї суми ПДВ відшкодовано за спрощеною системою, без проведення перевірок. А за п’ять місяців нинішнього року в автоматичному режимі повернуто вже 247,9 млн із 407,8 млн грн - усієї відшкодованої на розрахункові рахунки платників суми податку.

Нагадаю: для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум ПДВ платник цього податку повинен відповідати низці визначених Податковим кодексом обов’язкових критеріїв. ідеться передусім про відсутність у нього податкового боргу, про те, щоб середній розмір зарплати найманих працівників був як мінімум у два з половиною рази вищий за офіційно встановлений мінімальний її розмір, тощо.

- Ви, Вікторе Григоровичу, розповіли, як разом зі своїми підлеглими працюєте над створенням сприятливих умов для забезпечення добровільної сплати податків і водночас руйнуєте схеми ухилення від оподаткування нечесними платниками. Як це реально позначається на внеску прикарпатських податківців у наповнення державної скарбниці?
- За п’ять місяців 2012-го в області до бюджетів усіх рівнів надійшло 1 млрд 784,2 млн грн податків та зборів (що на 22,8 млн більше проти аналогічного періоду торік), зокрема до Державного бюджету - 1 млрд 122,8 млн грн, до місцевих бюджетів - 661,4 млн. Цей наш позитивний результат, здобутий у співпраці з платниками податків, відзначено на виїзному засіданні Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, яке відбулося в нашій області 31 травня. За підсумками проведеного моніторингу щодо умов ведення бізнесу Івано-Франківщину визнано однією з найкращих серед областей України. Тож ми й далі будемо рухатися в напрямі співпраці податкової служби з платниками податків.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА