друкувати


Чи згадає влада молодь після Дня молоді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-29 02:02:12

Минулої неділі Коломия відзначила день молоді. Як зазвичай було багато шумних забав, концертів, ігор та різного роду розваг. Загалом день минув позитивно, що залишило задоволених і саму молодь (зайвий раз «відірватись» ніхто не проти) і міську владу (щось для коломийської молоді все-таки зроблено).

Концерт у парку – це все добре і правильно, однак хочемо нагадати, що в усіх соціологічних опитуваннях на два перші місця серед пріоритетів молоді люди ставлять житло та роботу. То ж ми вирішили дізнатись наскільки реально у Коломиї влада міська, обласна, державна допомагають молодим людям у цих життєво важливих питаннях: отримання власного житла та працевлаштуванню.

Робота

Пошук роботи – це перша проблема з якою стикається молода людина після закінчення навчання. Звичайно, добре коли з роботою допомагають батьки чи знайомі. Однак далеко усім з цим щастить. Тож часто доводиться хапатися за будь-яку, часто копійкову роботу або ж зичити гроші та їхати за кордон.

Тим хто не зміг знайти роботу самостійно мала б помагати держава та місцеві громади (так по крайній мірі є в усьому цивілізованому світі). Однак наскільки нам відомо, міська рада жодної спеціалізованої програми щодо працевлаштування молоді не розробляла та не впроваджувала. У Ратуші кажуть, що – це прерогатива суто центру зайнятості. Єдине, міська рада надає переваги молодим людям при виникненні вакансій у своїх підрозділах.

Директор центру зайнятості Мирослав Мацьків нам повідомив, що на початок червня у них на обліку перебуває 130 людей, які закінчили вищі навчальні заклади і 40 випускників професійних училищ. Пан Мирослав нас запевнив, що у центрі зайнятості стараються кожному знайти роботу за спеціальністю. Однак більшість вакансій, що пропонуються центром зайнятості робітничі: столяр, штукатур, плиточник, верстатник деревообробних матеріалів тощо. Важче безробітнім із вищою неробітничою освітою, переважно вони довше перебувають на обліку у якості безробітніх. З такими людьми працює відділ активної підтримки безробітних, який очолює Олександра Бакай. Пані Олександра зазначила, що її відділ займається професійною консультацією, що передбачена концепцією професійної орієнтації, проводить семінари із техніки пошуку роботи. Протягом року вдається працевлаштувати близько 60% людей, які відвідували навчальні семінари і здобули певні уміння та навички. За словами пані Бакай є молоді люди, які після закінчення навчальних закладів хочуть відпочити і не поспішають шукати роботу. Інші ж орієнтуються виключно на високу зарплату, і якщо є вільна вакансія, то вони ставлять завищену планку щодо заробітної плати. Це і є однією з причин, чому молодь так довго перебуває на обліку у центрі зайнятості. Адже не всі можуть знайти таку роботу, зарплата на якій їх би влаштовувала. Крім цього є випадки коли молоді хлопці і дівчата не хочуть іти працювати, бо, мовляв, мама чи батько передають їм з-за кордону більше, аніж тут вони можуть заробити за місяць, тож навіщо, мовляв, працювати, - каже пані Бакай.

Дивною також, на тлі розмов, про відсутність роботи виглядає історія, що розповів нашим журналістам міський голова Ігор Слюзар. Нещодавно підприємство «Тенмарк» відкрило нову лінію виробництва чохлів для автомобілів. У цей цех потрібно сто працівниць, зарплата за словами мера біля 2400 гривень та й умови праці непогані, хіба, що робочий графік не надто зручний. Однак набрати необхідну кількість працівників не вдається, чомусь коломиянки там працювати не хочуть…

Житло

Житло чи точніше його відсутність є головною проблемою сучасного молодого українця. Про це свідчать усі соціолгічні дослідження. Саме через це українці не одружуються, не народжують дітей або ж взагалі їдуть за кордон.

Про те як Коломия допомагає молодим коломиянами отримати своє житло ми запитали Ігора Слюзара. Він повідомив, що жодної власне міської «житлової» програми немає. Однак сказав, що цього року почали діяти дві державні соціальні програми: програма іпотечного кредитування житла під 3% річних та програма повернення 30% вартості житла. Однак на практиці жодна із них фактично не функціонує. Справа в тому, що для участі у першій жоден із коломийських забудовників не подав заявку на участь у цій програмі, простіше кажучи не надав «своїх» квартир.

Основною умовою другої програми є те, що молода людина обов’язково має працювати на роботі і отримувати дохід від 12 до 24 тисяч гривень. Цікаво яким же чином коломийська молодь має отримувати цю «дешеву іпотеку», якщо середня зарплатня по місту складає 2000 гривень? Взагалі ці дві нещодавно запущені державні програми (які дуже нагадують передвиборчий піар) нагадують міфологічний механізми вирішення житлових проблеми молоді шляхом продажу в кредит (який ніхто не дасть) квартир (яких ніхто не збудує) та компенсації державою процентів по кредиту (яку ніхто гарантувати не може).

Висновки

Не хочемо бути надто категоричними, але видається так, що у Коломиї проблеми молоді не дуже виходять за межі розваг та забав, які молоді люди здатні забезпечити і самі. Що ж стосується сфер у яких молодим людям дійсно потрібна допомога від влади тут розпочинаються проблеми.

Автор: Оля ПОЛЮК, Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда