друкувати


Про безпеку - цікаво, доступно, незвично

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-27 03:10:54

Літо для дітей – час відпочинку та оздоровлення. Проте, як стверджують педагоги та психологи, саме тепер найлегше, використовуючи різноманітні ігрові форми, донести до школярів знання правил безпеки життєдіяльності, котрі є надзвичайно важливими. Саме з такою метою чи не у кожному дитячому таборі відпочинку проводяться зустрічі дітей із фахівцями Управлінь Держтехногенбезпеки та МНС в Івано-Франківській області.

Дитячий лікувально-оздоровчий комплекс "Сокіл" знаходиться в одній із наймальовничіших долин чистої Лімниці. Довкола – тільки шепіт старих дерев, дзюрчання води у затінку і розмаїття трав та квітів. У духм’яному повітрі ген далеко чути спів пташок, а зовсім поруч задумливо котить свої води красуня-ріка. Уже багато років поспіль "Сокіл" гостинно відчиняє ворота перед школярами з цілої України. Прегарна природа, кваліфіковані педагоги, цікаві заняття – тут є усе, щоб цікаво та змістовно проводити дозвілля. Найбільше, що непокоїть вихователів та увесь персонал оздоровчого комплексу у цей період – безпека дітей. Звичайно ж, ще під час шкільних занять кожен із дітлахів повинен був дізнатися про основні правила поводження у випадку різних надзвичайних ситуацій. А закріпити набуті знання та особисто поспілкуватися із працівниками Управлінь Держтехногенбезпеки та МНС діти мають можливість і у таборі. Такі зустрічі у "Соколі", за словами його директора Михайла Мисіва, стали уже традиційними.

...Того ранку мешканців табору годі було вгамувати: вони чекали на гостей у погонах. Нарешті фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області, пожежники та водолази прибули! Святковий захід розпочався на ігровому майданчику. Юні відпочивальники зручно розташувалися у затінку дерев. Обабіч – столи, за якими ось уже із півгодини кипіла образотворча робота: наймайстерніші малі художники із кожного куреня відображали на папері свої уявлення про природу вогняної стихії, страшні, а подекуди – навіть жахливі наслідки пожеж, як рятуватися та куди звертатися у випадку лиха, а найголовніше – як уникати трагедій.

Увагу решти дітей повністю полонила розповідь гостей. Тамтешні вихователі запевняють: такої тишини їм домогтися ще не вдавалося. А все тому, що тема, яку висвітлювали, торкалася безпосередньо кожного: життя – найцінніший скарб, і вміти вберегти його від пожеж та інших небезпечних ситуацій потрібно усім. Школярі дізналися про найхарактерніші причини та жахливі наслідки вогневих випадків, їм пригадали, як поводитися у лісі, в горах та поблизу водойми, як правильно діяти при укусі змії чи отруєнні грибами. Бойове розгортання вогнеборців, гасіння умовної пожежі, огляд пожежного автомобіля та навіть можливість посидіти у ньому – усе це справило на дітей незабутнє враження. Коли ж рятувальник запропонував хлопчакам потримати у руках ствол, із якого потужним струменем била вода, їхньому захвату не було меж. А далі була примірка тепловідбивного костюма, котрий витримує температуру до 800 градусів, цікавий конкурс одягання бойового одягу пожежника-рятівника, де переможці зривали не просто аплодисменти – овації, вікторина на пожежну тематику.

Тим часом юні художники закінчили свої роботи. Тема безпеки на них була висвітлена найнесподіванішим чином. "Над сюжетом думали усім куренем, - розповідає десятилітня Ліля з Івано-Франківська. – Намалювали дракончика, оскільки має полум’яний подих. А "101" написали, бо рятувальникам, котрі працюють у цій службі, до снаги приборкати навіть найлютіше вогняне чудовисько". Малюнки виявилися настільки гарними та змістовними, що членам журі годі було визначитися із лідерами. Як кажуть, перемогла дружба. Усі художники отримали з рук фахівців Держтехногенбезпеки пам’ятні сувеніри.

Море отриманих дітьми позитивних вражень доповнили і водолази Галицької водолазно-рятувальної станції. У басейні, який знаходиться на території табору, вони продемонстрували глядачам, як за допомогою різних підручних та спеціальних засобів правильно надавати допомогу людині, котра терпить лихо на воді, яким способом наблизитися до потерпілого без ризику для власного життя та транспортувати його до берега. Побачили діти і водолазне спорядження. Працівники водолазної служби звернули особливу увагу присутніх на необхідності дотримання правил безпечної поведінки під час перебування на водоймах.

Свято добігало кінця... І гостям, і мешканцям "Сокола" час було повертатися до своїх щоденних занять. Проте віриться, що зустріч ця відкладеться у пам’яті кожного і буде далеко не останньою. Адже від того, чи вміють діти правильно діяти за незвичних та найекстремальніших обставин, зорієнтуватися у різних надзвичайних ситуаціях, напряму залежить їхнє здоров’я, а іноді - й життя.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області