друкувати


Шпинат робить м'язи сильнішими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-27 01:45:18

Нітрат, що міститься у шпинаті та інших овочах, підвищує м'язову силу. Вчені з Каролінського інституту в Стокгольмі (Швеція) ідентифікували два білки, вироблення яких стимулюється прийомом цього нітрату.

Експерименти проводилися на мишах. Гризунів поділили на дві групи, одна з яких була контрольною, а друга сім днів отримувала питну воду з додаванням нітрату. Кількість нітрату, яку вживали миші, була еквівалентна тій, що людина отримує при вживанні 200-300 грамів свіжого шпинату або 2-3 коренеплодів буряка на день.

Шпинат і буряк – основні джерела нітрату, але він зустрічається і в інших листових овочах, таких як салат-латук і мангольд.

Протягом тижня фахівці вивчали різні м'язи на кінцівках мишей. З'ясувалося, що у тварин з "нітратної" групи м'язи були сильнішими: найкраще шпинат вплинув на м'яз, який розгинає гомілку і м'яз підошовної частини стопи. Подальше обстеження показало, що у м'язах мишей, що пили нітратну воду, була підвищена концентрація CASQ1 і DHPR – білків, які беруть участь у гомеостазі кальцію, критичного вирішального чинника м'язового скорочення.

Результати дослідження опубліковані в Journal of Physiology.

Джерело: Освітній портал