друкувати


В Івано-Франківській ОДКЛ відкрили онкогематологічне відділення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-27 12:30:05

В Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні тепер є власне відділення онкогематології. Вчора його було урочисто відкрито у присутності голови ОДА Михайла Вишиванюка, голови облради Олександра Сича, керівництва головного управління охорони здоров’я, лікарів, представників духовенства.

Як стверджує головний лікар ОДКЛ Радислав Котурбаш, сьогодні в області зареєстровано близько двох сотень дітей, яким діагностовано онкогематологічні захворювання. При цьому онокогематолоігчна захворюваність як в Україні, так і у світі в цілому невпинно зростає. Втім, досі Прикарпаття залишалося однією з двох областей, де спеціалізованого відділення для лікування таких дітей не було. «У нас були ліжка в різних відділеннях. - коментує вказану ситуацію начальник головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Олінійчук, - А тепер вже є спеціалізоване відділення, де будуть лікуватися дітки у відповідних умовах». Зі слів головного медика області, лікування таких дітей має відбуватись у поєднанні з реанімацією, в умовах цілковитої стерильності, і «прохідного двору» тут бути не може.

Розуміючи це, керівництво області виділило кошти на ремонт приміщень, численні благодійники, в тому числі і колишні пацієнти прикарпатських онкогематологів, яким пощастило видужати, профінансували придбання обладнання, а керівництво ОДКЛ винайшли внутрішні резерви для створення нових 28 штатних посад. Результатом цієї співпраці і стало нове відділення, з власною палатою інтенсивної терапії, з сучасним обладнанням, як-от: дихальними апаратами, шприцевими дозаторами, спеціальними помпами для хіміотерапії тощо – та усім необхідним для надання медичної допомоги за високим європейським стандартом, яке забезпечуватиме коефіцієнт виліковуваності на рівні 80-85%.

При цьому, як стверджує пан Котурбаш, медична допомога у відділенні надаватиметься абсолютно безоплатно. «Якщо в інших відділеннях, - зазначає він, - забезпечення ліками відбувається за принципом 50 на 50, то  нашому випадку держава закупляє ліки по обласній програмі «Здоров’я нації», а засоби хіміотерапії закупляє з коштів Державного бюджету Міністерство охорони здоров’я. Якщо протокол лікування сьогодні коштує 39, 22, 13 тисяч, зрозуміло що в багатьох випадках батьки оплатити таке лікування не спроможні».

Автор: Сергій БІЛИЙ